Tot ce trebuie să știi despre problemele din trecut și modul în care ne influențează prezentul

Trauma este o rană psihică pe care o suferă unii oameni ca urmare a unui eveniment negativ sau a unui set de evenimente din viața lor, care îi afectează dramatic, provocându-le durere și suferință emoțională. Aceste evenimente negative lasă o amprentă asupra persoanei: îi modifică personalitatea, de asemenea, îi afectează atitudinea și comportamentul.
Rețeta suferinței continue
Psihologii consideră că traumele trecutului sunt cele care pun frână dezvoltării personalității noastre. Astfel, eșecurile, problemele de relaționare/dezvoltare trebuie să fie studiate și „dezgropate” până se ajunge la traumele nerezolvate care le influențează.
De obicei, după ce trăim un eșec sau o traumă, vrem să ne vindecăm. Este esențial să înțelegem că atunci când încercăm să rezistăm în fața a ceva dureros, de fapt prelungim tocmai durerea pe care încercăm să o evităm. Purtăm aceste răni emoționale cu noi și ele ne afectează relațiile, cariera, fericirea, sănătatea… viața.
Ce e de făcut?
Înțelegerea emoțiilor stresante, cum ar fi: furia, tristețea, rușinea și frica, sunt esențiale pentru vindecarea traumelor din trecut. Pentru a le vindeca trebuie să încheiem procesul care ar fi trebuit să înceapă (poate) cu zeci de ani în urmă. Atunci când s-a petrecut incidentul care ne-a rănit. În acest scop psihoterapeuta americană Andrea Brandt recomandă practicarea următorului exercițiu:
1. Conștientizează – fii în corpul tău aici și acum. Conectează-ți conștiința.
2. Amintește-ți – recapitulează un moment traumatizant. Retrăiește-l.
3. Simte – respiră profund și încearcă să percepi reacțiile fizice pe care ți le provoacă amintirea.
4. Numește – identifică și asociază o emoție pentru fiecare senzație pe care o ai.
5. Iubește – acceptă tot ce simți. Îmbrățișează-ți personalitatea și iubește-o pentru ceea ce simte.
6. Experimentează-ți simțurile – trăiește-ți emoțiile. Nu încerca să schimbi ceea ce simți.
7. Învăță – ascultă ce îți transmit emoțiile pe care le simți. Fă legătură cu alte evenimente când ai avut aceleași trăiri.
8. Împărtășește – dacă nu vrei să vorbești cu cineva despre ceea ce simți, scrie. O scrisoare (netrimisă) cuiva care te-a rănit în trecut poate face minuni în creierul tău.
9. Eliberează-te – vizualizează energia negativă care tocmai a fost eliberată din mintea ta. Arde scrisoarea.
Cu siguranță procesul de vindecare al rănilor emoționale poate fi incomod, dar plin de satisfacții. Energia pe care o cheltuim în prezent pe traumă va fi eliberată, iar spațiul pe care l-a ocupat trauma în interiorul nostru poate fi umplut cu energie nouă. Aceasta ne va ajuta să construim viața pe care o vom iubi.

 

Lasă un comentariu