Aceste cuvinte magice sunt mai importante decât „VA ROG” și „MULȚUMESC”

Ieri ne-am plimbat și s-a întâmplat să fim la un patinoar. Au fost o mulțime de patinatori tineri. Arătau atât de grațioși și de frumoși, încât fiica mea nu și-a putut lua ochii de la ei. I-a privit patinând și nu a vrut să plece. Se uita la ei mult timp, se gândea la ceva, aștepta… își dorea foarte mult să patineze. Dar au fost multe capturi. Are doar 2 ani și jumătate, dimensiunea ei de patine nici măcar nu era disponibilă (deci nu am putut închiria o pereche pentru ea), aveam niște lucruri urgente de făcut și patinoarul se închidea în 20 de minute. Dar a vrut foarte mult să meargă și m-a întrebat de parcă totul era în joc. Si am spus:
‘Ei bine, hai să încercăm!’
Am luat cele mai mici patine cu rotile (mărimea 8), am îndesat o șosetă în vârful patinei, le-am strâns și ne-am dus la patinoar. Picioarele ei mici nu i-au ascultat: s-au întins și s-au clătinat. În general, s-au comportat conform așteptărilor pentru prima dată pe patine cu role. După 20 de minute, patinoarul era pe cale să se închidă. Și, desigur, copilul meu a fost dezamăgit. Dar a fost și mai impresionată și inspirată de faptul că am încercat.
Am găsit aceste cuvinte magice când fiul nostru mic avea aproximativ un an. Când soțul meu le-a spus prima dată, păreau că ne-au deschis universul etern al experimentelor.
Copiii, inclusiv cei interiori, pur și simplu se bucură de momentele de ’hai să încercăm!’ Și pare să fie esența copilăriei: să încerci, să fii curioși, să preia orice le vine în minte fără să te gândești la consecințe. Dar această abilitate este bună, chiar și pentru adulți: ne ajută să ne eliberăm de responsabilitățile excesive, să ne uităm unii la alții și să decidem asupra unei aventuri noi și uluitoare. Și chiar dacă eșuăm prima dată, putem doar să râdem sau să ridicăm din umeri.
Magia este că o facem împreună, sprijinindu-ne reciproc, experimentând. Suntem pregătiți pentru simplul fapt că nu va funcționa imediat. Nu riscăm, doar încercăm.
„Hai să încercăm!” – este o poveste despre vulnerabilitate. Sună ca: „Nu știu ce se va întâmpla, nu știu cum să o fac, nu sunt sigur, nu sunt responsabil pentru rezultat”, dar această sinceritate și dorință de a păși împreună în necunoscut poate face lucruri uimitoare să se întâmple! Și este, de asemenea, o frază frumoasă care ne ajută să găsim o cale de ieșire din cea mai dificilă și complicată relație. ‘Sunt derutat. Să încercăm să vorbim” sau „Trec prin momente grele acum, hai să încercăm alte moduri.”
De ce nu?! Sa incercam!

Lasă un comentariu