Cu toții am căzut pradă obiceiurilor proaste la un moment dat în viața noastră, nu-i așa? Primul obicei în care avem tendința de a cădea este să spunem „da” când de fapt vrem să spunem „nu”. Acest lucru poate fi pentru că vrem să-i mulțumim pe alții sau poate că ne simțim obligați să fim de acord. Problema cu aceasta este că poate duce la resentimente și ne poate epuiza energia.
1. Excesul de scuze
Te-ai prins vreodată spunând „îmi pare rău”, chiar și atunci când nu ești vina ta? A cere scuze excesive este un obicei care ne poate submina rapid încrederea. Ne înfățișează ca nesiguri și trimite altora un semnal că suntem deschiși să fim profitați. În loc să-ți ceri scuze în mod reflex, învață să-ți exprime empatia sau înțelegerea fără a-ți asuma vina inutilă.
2. Autodepreciere
Autodeprecierea poate părea o modalitate eficientă de a părea umil sau de a evita să părem aroganți, dar de fapt transmite mesajul că ne gândim mai puțin la noi înșine. Există o diferență între umilință și autodepreciere. Învață să-ți îmbrățișezi realizările și punctele forte! A-ți recunoaște abilitățile și succesele nu este aroganță; este încrederea în sine. Fii mândru de realizările tale și lasă-i pe alții să-ți vadă natura sigură pe sine.
3. Evitarea contactului vizual
Știați că contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de comunicare nonverbală? Evitarea constantă a contactului vizual ne poate face să parăm slabi sau de neîncredere. Exersați menținerea contactului vizual în conversații ocazionale pentru a dezvolta această abilitate. Nu înseamnă că trebuie să te uiți cu atenție, dar realizarea unui contact vizual natural și confortabil arată că ești implicat, încrezător și demn de încredere în interacțiunile tale cu ceilalți.
4. Căutarea constantă a validării
În timp ce toată lumea apreciază întărirea pozitivă, a ne baza pe alții pentru validare ne poate face să parăm nesiguri. Învață să te validezi și să-ți construiești stima de sine din interior. În loc să cauți în mod constant aprobarea celorlalți, concentrează-te pe propriile tale valori și convingeri. Această încredere în sine va radia încredere și independență, atrăgând respect și admirație din partea celor din jur.
5. Nu stabiliți limite
Granițele sunt cruciale pentru relații sănătoase. Fără ele, riscăm să ne simțim folosiți și copleșiți. Afirmați-vă nevoile și asigurați-vă că sunt respectate. Stabilirea limitelor este un semn al respectului de sine și al asertivității. Demonstrează că prețuiești bunăstarea ta și te aștepți ca și alții să facă același lucru. Granițele clare îți sporesc încrederea și arată-le celorlalți cum meriti să fii tratat.
6. Nu ripostezi
Vocea ta contează. Susține-ți drepturile și opiniile. Lăsând pe ceilalți să treacă peste tine fără proteste, te va face să te simți neputincios și subevaluat.