13 obiceiuri clare care determină îmbătrânirea creierului

Nu este un secret faptul că creierul îmbătrânește odată cu corpul. Declinul cognitiv și tot felul de tulburări degenerative se pot dezvolta în timp ce îmbătrânim. Creierul, ca orice alt organ din corp, trebuie să fie îngrijit. Dacă nu reușim să facem acest lucru, se poate îmbolnăvi – la fel ca orice altă parte a corpului.
Pe măsură ce îmbătrânim, comunicarea neuronilor poate deveni mai slabă. În plus, s-ar putea să nu mai avem același flux sangvin la nivelul creierului.
Pe lângă astea, iată care sunt cei 13 factori care duc la îmbătrânirea timpurie a creierului:
1. Nu ești cumpătat
Acest cumpăt se referă mai ales la domeniul alimentar. Consumul prea mare de alcool poate provoca, cu siguranță, îmbătrânirea creierului, atunci când vine vorba de memorie și de dobândirea de noi abilități.
2. Viața sedentară
Dacă petreci cea mai mare parte a zilei în șezut și nu depui eforturi fizice, acest stil de viață sedentar te poate pune în pericol, ajungând să dezvolți demență, la bătrânețe.
3. Lipsa prietenilor
Nu este neobișnuit ca prietenii – și chiar familia – să se îndepărteze unul de celălalt, pe măsură ce timpul trece.
Dar, când pierzi aceste relații apropiate, poate deveni și mai dificil să construiești altele noi, mai ale la bătrânețe.
Studiile au arătat că persoanele în vârstă, care participă în mod regulat la activități sociale, au o rată mult mai scăzută de scădere cognitivă decât cele care nu socializează. Activitățile includ:
4. Nu îți neglijezi inima
Inima ta este responsabilă pentru păstrarea sănătății multor organe. Ca atare, nu este deloc surprinzător să spunem că bunăstarea sa este legată și de creier.
5. Fumatul
Fumatul este un obicei prost din multe motive, dar unul dintre ele este faptul că poate crește riscul bolii Alzheimer. De fapt, aproape că dublează șansele.
6. Nu dormi suficient
Organismul necesită între șapte și nouă ore de somn pe noapte; dacă nu dormi suficient, poți crește riscul declinului cognitiv.
7. Nu îți îngrijești auzul
Studiile au constatat că persoanele în vârstă, care suferă de pierderea auzului, au șanse mai mari de a suferi un declin cognitiv – în mod special demență.
8. Locul în care trăiești
În mod surprinzător, locul în care trăiești poate avea un efect advers asupra sănătății mentale. Dacă locuiești în apropierea unei autostrăzi, de exemplu, ar trebui să te muți. Acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de poluare, din jurul acestor locuri, ceea ce te face să fii expus la particule care îți pot afecta sănătatea mintală și nu numai.
9. Nu te poți relaxa
Relaxarea este crucială pentru sănătate, în același mod în care prea mult stres este dăunător pentru ea. Cei care suferă de anxietate, stres cronic și alte domenii care afectează starea de spirit și gândirea pozitivă sunt mai susceptibili să dezvolte Alzheimer.
10. Lovituri la cap
Leziunile traumatice ale creierului, cunoscute simplu ca TBI, pot provoca vătămări grave pentru creier, accelerând procesul de îmbătrânire.
11. Nu mănânci sănătos
Mâncarea bună poate preveni nenumărate tipuri de boli, inclusiv cele cognitive care apar odată cu vârsta. Cei care au o dietă sănătoasă pot scădea riscul bolii Alzheimer cu un impresionant procent de 53%.
12. Nu îți pui creierul la contribuție
Da, creierul trebuie să lucreze și el. Fără instruire mentală regulată, este ușor să-și piardă abilitățile de gândire ascuțite. Joacă șah, Fă un puzzle, Învață ceva nou
13. Nu mai înveți
Nu toată lumea se bucură de studii, dar învățarea în sine poate fi un lucru minunat. Poți să îți extinzi orizonturile și, mai important, să îți menți creierul în stare bună de funcționare.

 

Lasă un comentariu