10 semnale îngrijorătoare care pot dezvălui toxicitatea ficatului

Zece semnale roșii care indică toxicitate hepatică

Una dintre cele mai mari probleme cu simptomele DILI este că simptomele sunt atât de generice. Acestea ar putea fi simptome ale multor alte afecțiuni care nu au nicio legătură cu ficatul. Nu există într-adevăr o modalitate specifică de a spune dacă o persoană se confruntă cu DILI fără teste medicale.
Dacă persoana prezintă oricare dintre aceste simptome și a luat medicamente de ceva vreme, a consumat mult alcool sau a consumat droguri ilegale, acesta ar putea fi un indiciu. Cu toate acestea, un fapt incontestabil este că, dacă o persoană are oricare dintre aceste simptome de mai jos, există ceva în neregulă undeva în corpul său și ar trebui să consulte un medic. Iată zece steaguri roșii care ar putea indica DILI.
1. Icter
Icterul apare atunci când o persoană are prea multă bilirubină în sistemul său. Bilirubina este un pigment biliar pe care ficatul îl elimină de obicei. Cu toate acestea, un ficat cu funcționare scăzută nu poate face acest lucru în mod eficient.

Icterul se caracterizează printr-o îngălbenire a ochilor, a pielii și a membranelor mucoase. Medicii nu tratează icterul. Ei tratează orice a cauzat. Cu toate acestea, icterul dispare, de obicei, odată ce afecțiunea de bază este tratată (cu excepția cazului în care ficatul dvs. este afectat).
2. Urina închisă la culoare
Deși acest lucru se datorează bolii hepatice, se datorează și icterului. Când este descompusă în mod corespunzător de către ficat, bilirubina este cea care ajută la eliminarea urinei. Este o culoare galbenă. Cu toate acestea, în cazul bolilor hepatice, bilirubina s-ar putea scurge din rinichi, deoarece ficatul nu o procesează. Aceasta înseamnă că absența substanței chimice poate duce la urină întunecată. Poate deveni atât de întunecat încât poate avea chiar o culoare maro închis.
3. Mâncărime
O teorie sugerată de medici este sărurile biliare. Deoarece un ficat care funcționează slab nu le poate curăța în mod corespunzător, ele se pot acumula sub piele, provocând mâncărime.
4. Erupții cutanate
În cele mai multe cazuri, o erupție cutanată poate indica o boală hepatică cauzată de o infecție, nu toxicitate. Cu toate acestea, DILI se poate întâmpla ocazional din cauza ficatului care nu este capabil să filtreze toxinele. Aceste toxine se pot depune sub piele sau chiar interacționează cu pielea provocând efecte negative care ar putea duce la erupții cutanate.
5. Greață sau vărsături
Acesta este unul dintre primele semne ale bolii hepatice. Este logic ca organismul să reacționeze în acest fel cu toate toxinele de care ficatul nu le poate elimina în mod corespunzător. Toate aceste toxine care se revarsă în corpul tău pun prea mult stres asupra sistemului tău digestiv, rezultând o senzație de greață. Vărsăturile sunt probabil un rezultat direct al leziunilor hepatice.
6. Pierderea în greutate
Acesta este un efect secundar comun al leziunilor hepatice, în special al cirozei. Deoarece ficatul nu poate procesa alimentele și deșeurile în mod corespunzător, nu poate extrage nutrienții din alimente. Acest lucru duce la malnutriție. În timp ce oamenii de știință încă studiază pierderea în greutate din cauza leziunilor hepatice, s-a demonstrat că pierderea în greutate se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă, sex, rasă sau alți factori.
7. Dureri abdominale
Uneori, durerea pe care o experimentează o persoană poate fi de la ficat însuși, dar se poate simți ca și cum ar fi în abdomen. Persoana poate avea și dureri de spate.
8. Febră
Știința sugerează trei motive pentru care apare febră din cauza bolilor hepatice. Prima se datorează endotoxemiei. Acesta este momentul în care endotoxinele nu sunt suficient de eliminate din sânge, deoarece ficatul nu funcționează corect.
9. Oboseala
Oboseala este cel mai frecvent simptom pe care îl au oamenii din cauza bolilor hepatice. Oamenii de știință încă cercetează motivele pentru care apare oboseala, dar unele teorii puternice oferă o explicație rezonabilă. O mare teorie este că sistemul central de neurotransmisie este afectat de bolile hepatice. Semnalele către creier ar putea cauza un răspuns de oboseală.
10. Pierderea funcțiilor cognitive
Boala hepatică poate duce la o afecțiune numită encefalopatie hepatică. Aceasta este o condiție în care o persoană începe să-și piardă anumite funcții cognitive. Afecțiunea poate fi ușoară sau severă și poate fi acută sau cronică.

 

Lasă un comentariu