Cu toții avem acest critic interior dur în interiorul nostru și dacă nu devenim conștienți de el și nu schimbăm modul în care funcționează, poate fi foarte dificil să găsești motivația și încrederea pentru a-ți urma visele și ambițiile.
În timp ce criticul interior al fiecăruia vorbește puțin diferit, există câteva cuvinte cărora doriți să le acordați atenție. Dacă te trezești că folosești frecvent aceste cuvinte, este timpul să-ți reprogramezi mintea.
Iată cele 4 cuvinte pe care trebuie să nu le mai folosești –
1.) Îmi pare rău
Desigur, nu este nimic în neregulă să-ți ceri scuze atunci când ai făcut o greșeală sau ai rănit sentimentele cuiva, dar de multe ori oamenii folosesc să-și ceară scuze pentru că simt că au fost un inconvenient. Folosiți acest cuvânt pentru că nu aveți stima de sine sau nu vă simțiți suficient de demn?
Adesea, oamenii care folosesc în exces cuvântul „îmi pare rău” trebuie să-și dezvolte stima de sine și să se simtă încrezători în ocuparea spațiului în lume. Adesea, acești oameni trebuie să lucreze pentru a se simți mai întemeiați și în siguranță în ei înșiși și în jurul lor.
Dacă spuneți foarte mult „îmi pare rău”, vă recomandăm să utilizați în schimb cuvintele „Te rog” sau „Mulțumesc”. De exemplu, „te rog să dai sarea” sau „mulțumesc că ai așteptat, știu că nu m-am întors la tine”.
2.) „Ar trebui”
Un alt cuvânt pe care nu trebuie să-l folosești este „ar trebui”. De exemplu, „Ar fi trebuit să fac asta” sau „Chiar ar trebui să mănânc mai sănătos”.
Când folosești „ar trebui” în acest fel, creează instantaneu o judecată asupra ta și chiar asupra altora. De exemplu, s-ar putea să te trezești și să spui: „Ea chiar nu ar fi trebuit să facă asta”.
În loc să spuneți „ar trebui”, pur și simplu spuneți ce veți face și spuneți serios. De exemplu, „Voi face asta” sau „Voi mânca mai sănătos”.
3.) Încerc
Încerc este un alt cuvânt pe care trebuie să fim atenți să îl folosim. Când te trezești să spui „Voi încerca să fac asta”, înseamnă adesea că nu ești pe deplin angajat.
Când „încerci” să faci ceva, indică, de asemenea, că există o parte din tine care nu crede că ești capabil să faci asta. Poate fi la nivel subconștient, dar dacă aveți această îndoială de sine vă poate împiedica să vă atingeți obiectivele.
Prin eliminarea cuvântului „încercați”, vă ajută să vă sporiți stima de sine și să vă creșteți încrederea în sine în mod natural. De asemenea, vă ajută energia și mentalitatea să se schimbe într-un loc de pură încredere în sine.
4.) Obraznic/Rău
Aceste cuvinte tind să apară în jurul obiceiurilor alimentare și ale stilului de viață, cum ar fi „a mânca acest cupcake este atât de obraznic” sau „e atât de rău că nu am făcut mișcare de o săptămână”.
Etichetând ceva ca fiind „rău”, te face, de asemenea să te învinuiești sau să te faci de rușine. În loc să folosești „rău” sau „obraznic” pentru a-ți descrie acțiunile, ia în considerare să fii blând cu tine însuți și poate chiar mai conștient de ceea ce faci în acest moment.