5 schimbări ale stilului de viață care îți mențin creierul ager și mintea ascuțită la orice vârstă

Încercați să vă mențineți mintea într-o formă maximă? Un expert ne spune cum poți lupta împotriva declinului creierului trăind o viață activă și angajată.
María P. Aranda, profesor asociat la Departamentul de sănătate mintală și bunăstare a adulților are sugestii despre cum să creați un stil de viață simplu. ajustările pot îmbunătăți sănătatea creierului pentru oricine — la orice vârstă. Deși schimbările creierului încep mai devreme decât își pot da seama mulți oameni, există modalități de a amâna debutul lor. 1. Trăiește sănătos
Așa cum un stil de viață sănătos poate reduce riscul cardiovascular și alte probleme de sănătate, poate aduce beneficii și creierului. „Ceea ce este bun pentru inima și mușchii tăi este bun pentru creier”, a spus Aranda.
Modificările dietetice pot juca un rol în îmbunătățirea sau menținerea sănătății creierului. Aranda recomandă alimentele de bază încercate și adevărate ale multor diete sănătoase, inclusiv pește proaspăt, legume și cereale integrale și pledează pentru consumul mai puțin de carne roșie și alcool. Aranda recomandă, de asemenea, să se angajeze în mod regulat într-o activitate fizică cel puțin moderată.
2. Ieși mai mult
Sănătatea creierului poate fi puternic influențată de mediul înconjurător, în special de oamenii și comunitățile cu care interacționați. „Dacă ne uităm la oamenii care își mențin angajamentul social devreme în viață și continuă acest tipar în ultimii ani, este mai probabil să mențină funcția creierului și vitalitatea creierului”, a spus Aranda.
Pentru adulții mai în vârstă, Aranda recomandă să petreacă timp cu prietenii și familia, să se alăture unor grupuri și organizații sociale și să se angajeze în punctele de desfacere sociale – sperăm, în timp ce participă la activități de stimulare cognitivă. Făcând un efort intenționat de a fi social, îți menține creierul activ și reduce riscul de declin.
3. Muncește din greu
Sănătatea creierului începe încă din copilărie, cu școlarizare regulată și provocări intelectuale care stimulează creierul. Cercetările arată un risc de demență redus cu peste 10% pentru cei care se angajează în niveluri ridicate de analiză, raționament și gândire matematică.
4. Stres mai puțin
Deși munca stimulatoare și provocatoare din punct de vedere cognitiv poate ține la distanță declinul creierului, stresul cronic asociat cu acesta poate diminua aceste beneficii. Stresul cronic poate afecta funcționarea cognitivă, așa că învățarea modului de a gestiona eficient factorii de stres din viața de zi cu zi este crucială pentru sănătatea creierului. Persoanele care sunt deprimate tind să se retragă de la activitățile care mențin creierul sănătos, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația nutritivă și socializarea.
5. Aveți grijă de dumneavoastră
Și nu în ultimul rând: acordați prioritate somnului. „Gândește-te doar la ce se întâmplă cu noi când nu dormim suficient”, a spus Aranda. „Avem dificultăți în a ne aminti lucruri, iar capacitatea noastră de atenție și concentrare au de suferit. Dormirea unei nopți întregi ne ajută creierul să funcționeze la capacitatea maximă.”

 

Lasă un comentariu