Astăzi începe Postul Crăciunului. Ce e bine să faci în această zi

Lăsatul secului este o tradiție religioasă înaintea Postului Crăciunului în calendarul creștin ortodox. În tradiția ortodoxă, Lăsatul secului reprezintă ultima zi în care se consumă alimente de origine animală și se desfășoară în ziua de 14 noiembrie, înaintea începutului oficial al Postului Crăciunului, care durează 40 de zile și se încheie în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului (25 decembrie). În 2023, Lăsata Secului pentru postul Crăciunului este marți, 14 noiembrie, iar după mesele specifice acestei zile, creștinii ortodocși vor scoate din alimentația lor produsele de origine animală.
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri, în care creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului
Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară. Persoana care aruncă aceste resturi trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele.”
În aceeași zi, oamenii care locuiesc în case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi, cu scopul de a alunga spiritele rele. În unele locuri, se aprind și focuri în această seară, pentru a speria spiritele rele.
Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos, pentru a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.
De asemenea, putem afla mai multe despre iarna care urmează prin observarea pieptului găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul este gras, se spune că iarna va fi grea, în timp ce un piept subțire indică o iarnă ușoară și o vară rodnică.
Rugăciune pentru zilele de post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Lasă un comentariu