5 studii psihologice nemaiîntâlnite care îți vor schimba percepția despre tine. Vei rămâne uimit/ă

Oricât de mult ne-am dori să credem că ne cunoaștem pe noi înșine și propriile noastre minți, de fapt, există multe lucruri pe care nu le știm, sunt încă de descoperit și, uneori, s-ar putea să nu le știm vreodată. Mintea umană funcționează în moduri misterioase, iar studiile nesfârșite asupra diferitelor aspecte nu pot decât să ne lărgească înțelegerea, nu să o completeze. Psihologii au avut un impact enorm asupra înțelegerii noastre asupra comportamentelor umane și asupra modului în care vedem lumea din jurul nostru, dar mai avem multe de învățat.
Spunând asta, există o mulțime de studii surprinzătoare care îți vor schimba percepția despre tine și, sperăm, te vor ajuta să cunoști puțin mai bine mintea umană:
1. Experimentul penitenciarului Stanford
Se spune că acest experiment este cel mai faimos studiu de psihologie din istorie și a arătat modul în care mediile sociale pot afecta comportamentul uman. Studiul a plasat 24 de studenți sănătoși, fără antecedente penale, într-o închisoare simulată, cerându-le unora să acționeze ca gardieni, iar altora să acționeze ca prizonieri. După șase zile (experimentul era programat pentru două săptămâni), a trebuit să fie întrerupt din cauza comportamentului violent al gardienilor.
Phillip Zimbardo, care a condus experimentul, a comentat despre comportament: „Gardienii și-au escaladat agresiunea împotriva prizonierilor, dezbrăcându-i, punându-le pungi peste cap și apoi, în cele din urmă, i-au făcut să se angajeze în activități sexuale din ce în ce mai umilitoare”.
Acest studiu ne-a învățat că chiar și aceia dintre noi care sunt declarați „normali” din punct de vedere psihologic, pot demonstra o dâră răutăcioasă atunci când sunt plasați în anumite medii. Cum crezi că te-ai comporta în aceeași situație?
2. Experimentul ușii din lemn
Un alt experiment celebru în care studenții au fost vizați de un cercetător care a cerut indicații. La jumătatea direcțiilor, muncitori care țineau o ușă de lemn au trecut între cei doi care discutau, schimbând locul cu persoana care cerea indicațiile. Jumătate dintre participanți nici măcar nu au observat că persoana care a cerut indicații s-a schimbat complet. Acest lucru demonstrează cum mintea umană poate experimenta „orbirea schimbării” și cum este posibil să nu fim conștienți când ceva se întâmplă chiar în fața ochilor noștri.
3. Experimentul autoritar al lui Milgram
După cel de-al Doilea Război Mondial, Stanley Milgram a vrut să înțeleagă de ce criminalii naziști au comis crimele pe care le-au comis și dacă figura de autoritate are ceva de-a face cu asta. Experimentul „profesor și elev” a făcut ca un cercetător să instruiască un participant să producă șocuri electrice de înaltă tensiune asupra unei alte ființe umane din fața lor, pur și simplu pentru că li s-a cerut să facă acest lucru. 65% dintre participanți au administrat cea mai mare tensiune posibilă de 450 de volți atunci când i-a fost solicitat de către o persoană de autoritate, în ciuda faptului că păreau stresați și incomod în a face acest lucru. Cum te descurci în jurul figurilor de autoritate? Ați face rău altora dacă vi s-ar cere să faceți acest lucru de către cineva la putere?
4. Studiul Harvard Grant
Pe o perioadă de 75 de ani, acest studiu a urmărit 268 de bărbați absolvenți de la Harvard în diferite momente din viața lor pentru a înregistra date despre diferite aspecte ale vieții lor. Concluzia experimentului este că dragostea ne face cu adevărat fericiți și ne umple cu un sentiment de satisfacție de viață pe care nu îl primim din alte domenii ale vieții noastre. Poate una dintre cele mai înălțătoare povești, mai ales că un participant a început studiul cu cea mai scăzută rată de stabilitate viitoare și un trecut de tentative de sinucidere, dar la sfârșitul studiului a fost unul dintre cei mai fericiți – motivul fiind că și-a petrecut viața. în căutarea iubirii.
5. Experimente de disonanță cognitivă
Una dintre cele mai populare teorii și domenii din psihologie, disonanța cognitivă este ideea că oamenii nu pot face față gândurilor, emoțiilor sau valorilor conflictuale, așa că experimentează o anumită suferință mentală.
Au existat multe experimente în acest domeniu, dar unul dintre cele mai interesante a fost realizat de Leon Festinger, unde le-a cerut participanților să îndeplinească sarcini lungi și banale, apoi le-a oferit jumătate dintre ei 1 USD, iar cealaltă jumătate 20 USD să le spună participanților în așteptare că sa bucurat de sarcina. Grupul de $1 a simțit nevoia să justifice timpul petrecut spunând că este o sarcină distractivă, în timp ce grupul cu plăți mai bune credea că are suficientă justificare pentru îndeplinirea sarcinii. Pe scurt, avem tendința de a ne spune minciuni pentru a justifica evenimentele care se întâmplă de-a lungul vieții noastre, chiar și cele simple, cum ar fi sarcinile banale.
Există multe alte experimente care demonstrează cât de puține știm despre noi înșine și despre mintea noastră ca oameni, aceste studii nu fac decât să zgârie suprafața. Cu care sunteți cel mai de acord? Mai sunt studii despre care ai auzit și care te-au învățat ceva nou despre tine?

 

 

Lasă un comentariu