9 trăsături pe care le moștenești de la mama ta. Așchia nu sare departe de trunchi

Deși majoritatea genelor moștenite sunt transmise de la ambii părinți, unele trăsături sunt direct legate de mamă, de la anumite boli genetice la culoarea părului și a ochilor. Cercetările pe acest subiect sunt limitate, dar mai jos sunt 9 trăsături fizice și de personalitate pe care este posibil să le fi moștenit de la mama ta.
1. Probleme la ochi
Miopie patologică: Studii recente au arătat că vederea și structura ochiului sunt moștenite de la mame. Dacă mama ta a avut miopie la o vârstă fragedă, este posibil să ai o vedere slabă și un risc crescut de ambliopie.
Daltonismul: daltonismul este o trăsătură legată de cromozomul X. Bărbații sunt afectați în special, deoarece nu au un alt cromozom X care să contracareze această caracteristică.
2. Caracteristici fizice
Caracteristicile fizice precum culoarea părului, textura părului, linia părului, pielea și venele varicoase sunt moștenite de la mama ta.
3. Menopauza și momentul menstruației
Deși nu este întotdeauna cazul, fiicele își iau de obicei după mamele lor în ceea ce privește momentul în care încep să aibă menstruație și să ajungă la menopauză.
4. Inteligența
Cercetătorii de la Unitatea de Științe Sociale și Sănătății Publice a Consiliului de Cercetare Medicală din Glasgow au descoperit că poziția socioeconomică și educația au un efect asupra IQ. Conform descoperirilor lor, cel mai bun predictor al inteligenței a fost IQ-ul mamei. IQ-ul participanților la acest studiu diferă de cel al mamelor lor cu doar o medie de 15 puncte.
5. Tipare de somn
Potrivit unui studiu publicat în revista Sleep Medicine, mamele transmit copiilor obiceiurile lor de somn. Copiii mamelor cu insomnie tind să adoarmă mai târziu și să doarmă mai puțin.
6. Îmbătrânirea
Mai multe studii pe animale au arătat că genele materne pot influența modul în care vârsta descendenților lor. Oamenii de știință au descoperit că ADN-ul din mitocondrii, pe care îl moștenim doar de la mamele noastre, poate avea un rol în controlul ratei de îmbătrânire. Cu toate acestea, aceste constatări nu au fost încă verificate de studiile pe oameni.
7. Capacitatea de a pierde sau de a lua in greutate
Puteți moșteni metabolismul mamei tale. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că genetica nu este totul când vine vorba de greutate și că alegerile de stil de viață joacă un rol și mai mare.
8. Capacitate de concentrare
Potrivit unor studii, dacă mama are niveluri mai scăzute de serotonină, copilul are mai multe șanse să dezvolte ADHD mai târziu în viață. Genele care reglează producția de serotonină în creier sunt transmise de la mamă la copil și par să aibă un impact asupra capacității de concentrare.
9. Dispoziție
Structura sistemului corticolimbic, care reglează emoțiile și joacă un rol în tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia, este mai probabil să fie transmisă de la mame la fiice decât de la mame la fii sau de la tați la copii de orice gen. Acest lucru ar putea indica faptul că fiicele, cel puțin parțial, moștenesc starea de spirit a mamei lor.

 

Lasă un comentariu