Cine este Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor săraci și al oamenilor nevoiași

Ziua Sfantului Nicolae este o zi festiva pentru copiii din cea mai mare parte a Europei. In unele regiuni, Sfantul Nicolae vine la sfarsitul lui noiembrie. El viziteaza satele sarace, scolile si casele sa vada daca copiii au fost cuminti. In alte regiuni Mosul vine la miezul noptii si gaseste la fiecare casa morcovi si fân pentru caii sai si lista de cadouri a copiilor. El lasa in sosete sau in ghetute mici atentii sau dulciuri, semn ca a trecut pe acolo.
Putina istorie
Sfantul Nicolae provenea dintr-o familie instarita. Dupa moartea parintilor sai, a devenit preot si a daruit intreaga avere saracilor si a plecat in pelerinaj. La intoarcerea acasa a devenit arhiepiscop de Mira.
Sfantul Nicolae a fost cunoscut pentru numeroasele sale minuni: readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg sau oprirea, prin rugaciune si post, a furtunilor de pe mare. Dupa moartea sa cei care veneau in pelerinaj la biserica sfantul Nicoale din Constantinopol se vindecau de boli incurbaile.
Din veacul al XIX-lea, mâna dreapta a Sfintului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.
În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă ardeleană spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.
Nuieluşă în ghete – obicei de Moș Nicolae
În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită.
Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde a rămas şi cutuma că cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Sfântul Nicolae a ştiut însă că după ceartă se cere şi mângâiere. De aceea, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi.
Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii

Lasă un comentariu