Legenda Lui Moș Nicolae. De ce se pun daruri în ghetuțe

Cine este Moș Nicolae?
Moş Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae, un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.
Legenda lui Moș Nicolae
Legenda lui Moș Nicolae este una interesantă, însă nu cunoscută de foarte multă lume. În fiecare an, potrivit tradiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae se strecoară în locuințe și lasă cadouri în ghete atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. De altfel, cei care îi poartă numele Sfântului, își sărbătoresc onomastica. Iată care este, de fapt, legenda lui Moș Nicolae.
Legenda spune că în acele timpuri, pentru ca o fată sa fie luata de nevastă, trebuia să aibă o zestre considerabilă dăruita de tatăl sau. Cu cât zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata să își găsească un soț mai bun.
„Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia sa se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fata. Când a venit vremea ca si cea de-a treia fata sa se mărite, nobilul, curios sa afle cine îi lasă săculței cu aur, a stat de pază si l-a văzut pe Nicolae.
Acesta și-a dat seama ca este urmărit si a luat săculețul, s-a urcat pe casă și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta care era pusa la uscat. Astfel a apărut si tradiția conform căreia cadourile se pun in ghete.
Chiar dacă Nicolae l-a rugat pe nobil să nu spună nimănui povestea, acesta nu a păstrat secretul. Astfel că, cei care primea un cadou neașteptat credeau că este de la Moș Nicolae.
De asemenea, sacii cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur. De aici și tradiția că în ghete se pun neapărat portocale, în noaptea de Sfântul Nicolae.
Tradiția cadourilor de Moș Nicolae
Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae, după ce sfântul însuşi a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale. Seara de 5 spre 6 decembrie este cea mai așteptată seară de către cei mici. Lustruiesc ghetuțele, pregătesc cizmulițele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae.

 

 

 

Lasă un comentariu