9 întrebări care par inocente dar care pot răni sentimentele oamenilor, chiar dacă nu vrem

Uneori, este posibil să nu realizăm că ceea ce întrebăm nu este în regulă, deoarece credem că sunt întrebări neutre. De asemenea, poate dorim să ne conectăm cu oamenii, dar apoi, din păcate, punem întrebări incomode. Și mai rău, dacă am fi putut doar să încercăm să fim amabili și de ajutor, dar să rănim pe cineva în acest proces. Există câteva întrebări populare pe care le putem evita să le punem, deoarece pot provoca mai mult rău decât bine.
1. „Nu te-ai căsătorit…?”
A întreba pe cineva de ce este încă necăsătorit/ă poate părea un compliment, mai ales după ce a spus că este drăguț sau arătos, dar tot îl poate face să se simtă îngrozitor cu ei înșiși. Întrebarea ridică unele generalizări negative despre a fi singur și îi poate face să înceapă să se întrebe ce este în neregulă cu ei. De fapt, orice, „De ce mai ești…?” întrebările pot suna ca și cum le-ai cere să se explice pentru că sunt blocați în aceeași fază a vieții lor.
2. „De ce arăți atât de obosit/ă?”
S-ar putea să fii îngrijorat de bunăstarea lor, dar se poate întâmpla ca și cum le-ai spune că arată rău. Dacă nu sunteți deosebit de aproape de ei, este mai bine să evitați să puneți această întrebare, deoarece pot părea obosiți din cauza unei probleme pe care nu vor să o discute sau poate așa arată întotdeauna. În caz contrar, s-ar putea simți presați să arate într-un anumit fel doar pentru a fi acceptați.
3. „Ce faci?”
Poate părea un spărgător de gheață normal, dar întrebând: „Ce faci?” poate face pe cineva inconfortabil când vorbește cu tine. Poate fi oportunist, ca și cum ai vorbi doar cu ei pentru a crea rețele. Și dacă în prezent se află într-un loc dificil, unde le lipsește direcția în carieră, cu siguranță nu va fi un subiect despre care vor să vorbească. Poate poți încerca să întrebi: „Ce te entuziasmează?” în schimb, când încerci să cunoști pe cineva pe care tocmai l-ai întâlnit.
4. „Câți ani ai?”
Cu excepția cazului în care vă aflați într-o cultură în care trebuie să aflați vârsta celuilalt pentru a determina cum să vorbiți unul cu celălalt, nu ar trebui să fie nevoie să cereți vârsta cuiva într-un cadru social. Poate pentru că odată ce ai ajuns la maturitate, vârsta nu mai este doar un număr. Devine o măsură a cât de departe ați ajuns și a ceea ce ar fi trebuit să faceți până atunci. Deci s-ar putea simți că judeci pe cineva doar punând această întrebare de bază.
5. „La ce facultate ai mers?”
Această întrebare și „Ce te-ai specializat pentru diploma?” presupuneți că persoana cu care vorbiți are studii universitare. Ar putea face persoana să simtă că nu-i aparține dacă nu ar putea merge la facultate din orice motiv. Dacă au mers, s-ar putea să nu vrea nici să vorbească despre asta dacă simt că nu au mers la o școală deosebit de bună sau o specializare într-un grad demn de laudă.
6. „De unde ești?”
Deși s-ar putea să fii cu adevărat interesat să cunoști trecutul cuiva, se poate simți ca o discriminare împotriva cuiva, deoarece crezi că nu arată ca și cum ar aparține propriei țări. Îi poate face să-și pună la îndoială propria identitate și să te facă să pari că încerci să-i stereotipezi.
7. „De ce nu ieși mai mult?”
Ai intenții bune când pui această întrebare pentru că vrei să încurajezi pe cineva să încerce lucruri noi. Dar poate fi ofensator pentru că pare să sugerezi că au nevoie de mai multă expunere sau că nu sunt interesanți. De asemenea, poate fi insensibil dacă de fapt nu își permit să cheltuiască bani pentru a ieși, chiar dacă doresc.
8. „Ai slăbit?”
Dacă vrei să spui asta ca un compliment, s-ar putea să-l facă pe persoana cu care vorbești să simtă că o vei judeca din nou dacă ar câștiga din nou în greutate. Chiar dacă este doar o observație, ar putea face persoana să se simtă inconfortabil, mai ales dacă a slăbit pentru că trecea prin ceva groaznic despre care preferă să nu discute.
9. „Ce s-a întâmplat?”
De obicei, aceasta este cu adevărat doar o întrebare inocentă pe care să o pui atunci când ești curios. Dar dacă ceva tragic i s-a întâmplat cuiva, este puțin insensibil să-l întrebi despre asta. S-ar putea să se simtă traumatizați doar gândindu-se la asta și poate fi obositor să trebuiască să repete tragedia tuturor celorlalți. Probabil că este mai bine să le spui că îți pare rău că s-a întâmplat și să-i lași să-ți spună dacă și când sunt gata să vorbească despre asta.

 

Lasă un comentariu