Știința explică cum o copilărie traumatizantă cauzează îmbătrânirea prematură

O copilărie traumatizantă are un impact negativ asupra minții, corpului și sufletului, uneori în moduri ireversibile. Oamenii de știință au arătat că experiențele adverse repetate din copilărie pot provoca schimbări profunde în chimia creierului. De asemenea, au descoperit că abuzul sau neglijarea copiilor afectează și sănătatea fizică. Acest lucru se datorează faptului că prea multe apariții negative duc la o creștere a nivelului de cortizol. Când aceasta devine o afecțiune cronică, creează dezechilibre și boli în minte și corp.
Creierul copiilor seamănă cu bureții, absorbind tot ceea ce văd și aud în mediul lor. Așadar, dacă sunt martori frecvente la evenimente negative, aceasta poate provoca daune pe termen lung sănătății lor psihologice. Copiii au nevoie de o atmosferă relaxată și sigură pentru a deveni adulți puternici și capabili. Ei pot suferi până la vârsta adultă când nu primesc sprijin și dragoste adecvate.
De fapt, oamenii de știință au descoperit că copiii care suferă de traume și violență prezintă adesea semne de îmbătrânire prematură. Ei îmbătrânesc mai repede decât copiii care cresc în medii sănătoase, potrivit cercetărilor Asociației Americane de Psihologie (APA). Studiul lor a analizat trei markeri biologici diferiți de îmbătrânire: îmbătrânirea celulară, modificările structurale ale creierului și pubertatea timpurie. După ce au studiat datele, au determinat o legătură între toate cele trei semne și o copilărie traumatizantă.
„Expunerea la adversitate în copilărie este un predictor puternic al rezultatelor sănătății mai târziu în viață – nu numai rezultatele sănătății mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, ci și rezultatele sănătății fizice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul”, a spus Katie McLaughlin, Ph.D. , profesor asociat de psihologie la Universitatea Harvard și autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Cercetările anterioare nu au găsit o legătură clară între o copilărie traumatizantă și îmbătrânirea prematură. Dar, acele studii au grupat diferite experiențe adverse, cum ar fi abuzul, sărăcia și neglijarea, într-o singură categorie. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, îmbătrânirea biologică diferit față de cel mai recent studiu.
Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii noștri se scurtează în mod natural din cauza diviziunii celulare. Factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul, lipsa exercițiilor fizice și o dietă proastă pot determina uzura mai rapidă a telomerilor. Stresul cronic dintr-o copilărie traumatizantă sau o carieră solicitantă poate provoca, de asemenea, îmbătrânirea accelerată. Interesant, totuși, copiii din studiu care au experimentat doar traume legate de privare, cum ar fi sărăcia sau neglijența, nu au prezentat semne de îmbătrânire prematură.

 

Lasă un comentariu