Oamenii de știință lucrează în mod constant pentru a avansa în lupta cu îmbătrânirea. Și am făcut multe pentru a îmbunătăți lucrurile. Cum să crești longevitatea?
1 – Un stil de viață activ crește longevitatea
Toate studiile care analizează impactul unui stil de viață activ indică o singură concluzie. Persoanele sedentare se luptă adesea cu probleme de mobilitate pe măsură ce îmbătrânesc. Pe lângă asta, ar trebui să se preocupe de multe alte probleme. De la probleme cu inima la probleme digestive, toate îți fac viața mai complicată pe măsură ce îmbătrânești. Dar, cu cât sunteți mai activ, va trebui să vă faceți mai puține griji pentru aceste lucruri. Ca să nu mai vorbim de faptul că a avea un stil de viață activ îți îmbunătățește starea de spirit și sănătatea cognitivă. Studiile arată că persoanele active au un risc semnificativ mai scăzut de a face boala Alzheimer. Cea mai bună parte este că niciodată nu este prea târziu pentru a fi activ. Nici nu trebuie să devii un expert în fitness pentru a culege beneficiile unui stil de viață activ.
Chiar și treizeci de minute de mers pe zi vă pot îmbunătăți sănătatea.
2 – Urmăriți ceea ce mănânci la fiecare vârstă pentru a crește longevitatea
Cercetătorii au ajuns la concluzia că dieta optimă include mai multe leguminoase, cereale integrale și nuci. De asemenea, ar trebui să evitați carnea roșie sau procesată și alimentele procesate. Dacă vrei carne, ar trebui să te gândești să mănânci mai mult pui și pește. Această dietă ar putea adăuga ani literali vieții tale.
3 – Fii social, mai ales pe măsură ce îmbătrânești
Unul dintre cei mai mari dușmani ai umanității este singurătatea. Este unul dintre principalele motive pentru care oamenii se luptă cu problemele de sănătate mintală. O persoană neglijată are mult mai multe șanse de a dezvolta depresie decât o persoană socială. Sigur, aproape toată lumea are oameni în jurul lor. Și chiar interacționezi cu mulți oameni zilnic. De exemplu, trebuie să interacționați zilnic cu colegii de muncă.
Dar asta nu înseamnă că socializezi așa cum ar trebui. Pentru a trăi mai mult, trebuie să creezi legături puternice cu ceilalți la fiecare vârstă. Persoanele izolate s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de moarte prematură decât persoanele sociale. Acest risc poate ajunge până la 50%. Unii oameni de știință au susținut chiar că izolarea socială poate reduce speranța de viață la rate similare cu fumatul. Izolarea afectează oamenii din punct de vedere psihologic și fizic.
4 – Găsiți hobby-uri care vă plac
Dacă nu-ți place ceea ce faci și nici măcar nu ai niște hobby-uri care să te înveselească, viața ta va fi sumbră. Dar efectele de a nu avea hobby-uri nu sunt doar psihologice. Acest lucru vă poate afecta longevitatea. Citirea, gătitul, grădinărit și chiar deținerea unui animal de companie – toate aceste activități se corelează cu longevitatea. Deci, puteți începe prin a încerca unele dintre acestea. Dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți urmezi visele. Așadar, încercați dacă întotdeauna v-a plăcut dansul, dar nu ați luat niciodată cursuri. Chiar dacă ești mai în vârstă, asta nu înseamnă că nu poți face asta.