Masa festivă din noaptea de Anul Nou. Ce să mănânci la Revelion ca să ai noroc tot anul 2024

La români, masa festivă din noaptea de Anul Nou 2024 capătă o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare. Un rol important îl capătă produsele din pește, dar şi carnea de curcan sau cocoş, spun etnologii. Acestea aduc noroc şi bunăstare.
Mai mult, unii susţin că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.
Românii au devenit superstiţioşi şi când vine vorba despre mâncarea de la masa de Revelion. Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine în 2018.
Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim.
La fel de importante sunt preparatele din pește. Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor. Lasând la o parte simbolistica, carnea de pește aduce numeroase beneficii nutriționale.
Pentru noaptea dintre ani bucătarii pregătesc şi tot felul de dulciuri care exprimă, potrivit superstiţiilor, modul armonios de relaţionare cu prietenii şi cu rudele. Şi plăcintele cu răvaşe sunt la mare căutare de Revelion.
Acea plăcintă care vine dintr-o lume balcanică, iar la noi, în sudul țării pune micile bilețele între foile placinții sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia. Cine găsește banul va avea noroc tot anul.
De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.

 

Lasă un comentariu