Un studiu întins pe durata a 63 de ani a dezvăluit că oamenii se schimbă drastic de-a lungul vieții

Se schimbă oamenii atât de mult între adolescență și bătrânețe? Da, o fac și s-ar putea să fii surprins de diferență!
Psychology and Aging a publicat cel mai lung studiu pe această temă. În studiu, s-a dovedit că suntem într-adevăr mult diferiți la bătrânețe decât la adolescenți. Societatea Britanică de Psihologie este de acord cu aceste informații. Nu numai că chimia corpului este schimbată, dar personalitatea este aproape de nerecunoscut. Oamenii se schimbă, nu este în imaginație.
Cu cât decalajul este mai mare, cu atât ne-am schimbat mai mult
Motivul pentru care știm și înțelegem că acest lucru este adevărat este din cauza acestui studiu de lungă durată a vârstei. Spre deosebire de alte studii care au testat diferențele dintre indivizi între anii adolescenței și vârsta mijlocie sau vârsta mijlocie și bătrânețe, acest studiu a înregistrat informații timp de multe decenii despre modul în care oamenii se schimbă.
Începând din anii 1950, peste 1200 de copii de 14 ani din Scoția au primit chestionare despre încredere în sine, dispoziții, dorință de a învăța, conștiinciozitate, originalitate și perseverență. Aceste întrebări detaliate au fost formulate într-o singură întrebare care se referea la fiabilitatea generală.
Apoi, 6 decenii mai târziu, când peste 600 dintre acești participanți au fost localizați, doar 174 au fost de acord să repete testul. Participanții, în vârstă de 77 de ani, au răspuns la aceleași întrebări. La aceleași întrebări au răspuns și prietenii participanților. Răspunsurile din 1950 și din prezent au fost complet diferite.
Stabilitate sau nu…
Se pare că personalitatea s-a schimbat atât de mult încât subiecții testului în vârstă de 77 de ani nu erau aceiași oameni ca în 1950. Nu există un eu stabil! Personalitatea, aparent, se poate transforma la fel cum se transformă corpul fizic. Definiția se potrivește cu credința budistului că sinele stabil este o iluzie. Bănuiesc că este.
Pe măsură ce ne schimbăm, totuși, putem învăța să apreciem cine am fost și să îmbrățișăm cei care devin.

 

Lasă un comentariu