Dragostea este un spectacol de afecțiune care se dezvoltă printre ființele care o pot trăi. Cu toate acestea, există numeroase asemănări între diferite emoții care ne fac să fim confuzi și să ne determine să credem că simțim dragoste.
Mai jos sunt enumerate cinci sentimente care pot fi ușor confundate cu dragostea.
Sentimentul pasiunii
Dintre toate sentimentele care există, pasiunea este, fără îndoială, ceea ce seamănă cel mai mult cu dragostea, pentru provocarea reacțiilor foarte asemănătoare.
Pasiunea este un sentiment care apare în mod neașteptat și îl surprinde pe cel care intră în contact cu ea. Când ne îndrăgostim de cineva, suntem atrași de caracteristicile specifice ale persoanei, cele care ne place, cum ar fi modul în care se îmbracă, modul în care vorbește și acționează etc.
Cu toate acestea, diferența semnificativă dintre pasiune și dragoste este că pasiunea este efemeră și este direct legată de atracție, fie ea fizică sau sentimentală. Adică, dacă nu reușim să fim atrași continuu de persoana respectivă, pasiunea poate înceta să existe.
În plus, față de a fi un sentiment treptat, Dragostea este, de asemenea, una care îndură totul și stabilește o legătură mult mai intensă afectivă între oamenii implicați.
Sentimentul de dorință
Este, de asemenea, posibilă confundarea iubirii cu dorința, care este un sentiment direct legat de acțiunea de a poseda sau de dorința de a avea stăpânire asupra cuiva. Dorința poate fi, de asemenea, legată de ceva extrem de fizic.
Când avem o dorință pentru cineva, avem sentimentul că această persoană ne aparține, ca și cum ar fi ceva care este sub controlul nostru și că vom fi fericiți numai dacă suntem cu această persoană.
Dorința este ceva natural, dar dacă se simte în exces, poate fi foarte dăunătoare pentru orice relație.
Ceea ce face ca iubirea să fie diferită de dorință este că iubirea este completă și nu are nevoie de acest sentiment de posesie. Este ceva care leagă oamenii și este capabil să îi facă să își împărtășească sentimentele.
Sentimentul de nevoie
În multe situații, dragostea poate fi, de asemenea, confundată cu nevoia, cea emoțională, de a avea pe cineva în viața noastră.
Când petrecem mult timp singuri, simțim nevoia și dorința de a avea pe cineva de partea noastră, cu care să ne împărtășim viața, fie în vremuri bune sau rele. Iar când întâlnim pe cineva care ne trezește interesul, putem constata că avem o afecțiune pentru acea persoană.
Cu toate acestea, găsirea unei persoane interesante nu înseamnă că suntem gata să intrăm într-o relație de iubire. Este foarte important să știm cum să identificăm aceste sentimente în viața noastră.
Sentimentul prieteniei
Un alt sentiment larg răspândit, care este confundat, în mod rapid cu dragostea, este sentimentul generat de legătura prieteniei.
Adesea, atunci când avem o mare afinitate pentru o persoană, căreia îi spunem cele mai mari secrete și ne împărtășim temerile, am putea crede că simțim dragoste pentru acea persoană. Și într-adevăr, o simțim, dar este dragostea agape.
Prietenia este caracterizată ca fiind o mare afecțiune sau apreciere și este strâns legată de afinitatea pe care o simțim pentru o anumită persoană. În relațiile de dragoste, putem găsi legături de prietenie, dar acestea sunt construite treptat și încrederea noastră în persoana respectivă crește odată cu timpul.
Sentimentul de admirație
Admirația unei persoane poate fi, de asemenea, confundată cu dragostea. Admirația este caracterizată ca o dispoziție emoțională care se traduce prin respect, considerație, venerație și are nevoie de un motiv concret pentru a exista.
Deci, atunci când cineva pentru care avem un respect profund, fie pentru ceea ce face sau pentru cine este, ne arată ceva foarte interesant, ne surprinde cu abilitățile sale și acest sentiment poate crește într-un mod în care îl putem confunda cu dragostea.