Cum ne antrenam forța psihică: 9 pietre de moară pe care trebuie să le depășim ca să ne descurcăm mai bine în viață

Mostenirea genetica, personalitatea si experientele de viata ne formeaza ca individualitati, iar forta psihica tine de aceste date. Un psiholog considera ca putem avea un psihic mai puternic daca ne educam in acest sens, forta psihica fiind o abilitate pe care o putem dezvolta.
Psihoterapeutul american Amy Morin este de parere ca fiecare dintre noi isi poate antrena psihicul pentru a face fata situatiilor diverse cu care ne confruntam in viata, dar si pentru a ne dezvolta in directiile pe care le dorim.
In cartea sa, psihoterapeutul enumera acele lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic obisnuiesc sa le faca:
1. Isi monitorizeaza emotiile
Adesea, avem tendinta sa credem ca oamenii puternici se comporta ca niste roboti pentru ca nu lasa emotiile sa-i copleseasca. Morin ateage atentia ca, de fapt, aceste persoane sunt extrem de constiente de ceea ce simt.
2. Practica un optimism realist
Sa ai o atitudine pozitiva tot timpul este imposibil, la fel cum prea mult negativism este daunator. Persoanele puternice psihic realizeaza ca gandurile lor nu sunt mereu realiste si, atunci cand sunt napadite de ganduri negre, se straduiesc sa le inlocuiasca rapid cu unele mai apropiate de realitate.
3. Sunt orientati catre rezolvarea problemelor
Persoanele puternice psihic refuza sa se implice in activitati care nu sunt productive.
4. Practica auto-compasiunea
In loc sa se invinovateasca pentru ca au gresit, persoanele cu un psihic puternic au intelegere fata de propria persoana, procedeaza ca si cum s-ar afla in fata unui prieten bun care a gresit.
5. Seteaza limite de bun simt
Oamenii obisnuiesc sa renunte la puterea de decizie atunci cand se simt epuizati emotional. Un lucru pe care o persoana puternica nu il va face pentru ca stie sa stabileasca anumite limite emotionale si psihice.
6. Folosesc timpul cu intelepciune
Oamenii care sunt puternici din punct de vedere mintal considera timpul o resursa finita, acesta fiind si motivul pentru care incearca sa-l foloseasca in asa fel incat sa conteze.
7. Lupta sa-si atinga scopurile
Sa ai succes in ceea ce ti-ai propus in viata nu se intampla peste noapte. Iar cei puternici inteleg asta si se concentreaza pe imaginea de ansamblu, fara sa uite ca deciziile de azi vor avea impact in viitor.
8. Incearca mereu sa devina mai puternici
Persoanele care se bazeaza pe forta lor psihica vad provocarile de zi cu zi ca pe oportunitati de a deveni mai puternice. Tocmai de aceea au tendinta sa nu se considere niciodata suficient de puternice, fiind convinse ca este mereu loc de mai bine.
9. Isi monitorizeaza progresele
Nu in ultimul rand, oamenii puternici mintal isi constientizeaza punctele slabe si nu au obiceiul sa-si gaseasca scuze.

 

Lasă un comentariu