Astăzi este lăsatul secului pentru Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri pentru această zi

Credincioșii se pregătesc în această perioadă de intrarea în Postul Paștelui, poate cel mai aspru dintre toate cele prezente în cursul anului. Însă, trebuie să știi că înaintea acestei perioade de curățare sufletească are loc Lăsata Secului, zi în care se ține cont de o mulțime de obiceiuri și tradiții. Iată de ce trebuie să ții cont în perioada următoare!
Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Nașterii Domnului.
Lăsata Secului se numără printre cele mai importante sărbători din an. Mai exact, această zi este, de fapt, o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, și anume Postul Paștelui.
Potrivit tradițiilor din popor, Lăsata Secului reprezintă ultima zi de dinaintea unui post mare.
De asemenea, în multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă, iar asta pentru că această zi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.
Știm că Învierea Domnului nu este o sărbătoare cu dată fixă, însă de Lăsatul secului doar în ziua de duminică. În acest fel, pentru a stabili data Paștelui, Biserica ortodoxă se raportează la calendarul iulian. În anul 2024, această sărbătoare pică pe data de 5 mai 2024.
Mai mult decât atât, această zi importantă este precedată de o perioadă de post, care se întinde pe 40 de zile în care credincioșii care aleg să țină post nu au voie să consume alimente de origine animală.
Totodată, anul acesta, Lăsata secului de carne este stabilită la data de 10 martie, în duminica Înfricoșătoarei judecăți. În schimb, Lăsata Secului pentru Postul Paștelui are loc la data de 17 martie, atunci când are loc duminica izgonirii lui Adam din Rai.
Tradiții de Lăsatul secului
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri de Lăsatul secului. În acest fel, știm că toți creștinii ortodocși se roagă la Dumnezeu și fac fapte bune pentru a le fi iertate păcatele, pentru a-și purifica sufletul.
Mai mult decât atât, creștinii își invită rudele la masă, iar acestea trebuie să vină cu daruri, daruri ce constau în preparate din carne, colaci și vin.
Tot în această zi de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui trebuie să ne împăcăm cu cei din jurul nostru cu care suntem certați. Astfel, Postul Paștelui nu trebuie să ne prindă cu apăsări sufletești.
Femeile au interzis din a coase și nici nu trbeuie să toarcă. Acest lucru atrage necazurile și bolile asupra familiei.
Ce nu trebuie să faci înainte de postul Paștelui
În ziua de Lăsatul secului, credincioșii nu trebuie să se certe cu nimeni, asta pentru a începe postul cu liniște și cu mintea limpede.
Tot în această zi nu este permis să se consume carne, însă este ultima zi în care se poate consuma ouă și lactate.
Mai mult decât atât, de la lăsatul secului de carne, până la sâmbăta întâia din Postul Mare, sâmbăta Sfântul Teodor, nu se fac parastase.
De Lăsatul secului nu ai voie să speli sub nici o formă și chiar și treburile grele din gospodărie și munca la câmp trebuie evitate.

Lasă un comentariu