6 legi ale psihologiei care te vor ajuta să înțelegi mai bine oamenii. Merită citit!

Fenomenele psihologice prezentate mai jos, te vor ajuta sa intelegi de ce oamenii fac in fiecare zi aceleasi lucruri stupide, inclusiv te vor ajuta sa devii mai bun, mai rational.
1. Efectul Pratfall. Oamenii te vor indragi mai mult daca nu vei fi perfect.
Cand dorim sa impresionam pe cineva, in mod inevitabil aratam cele mai bune calitati pe care avem. Insa cercetarile au aratat ca cu cat ai mai multe neajunsuri (suportabile) cu atat oamenii te vor indragi mai mult. Sa faci greseli in public este normal si chiar benefic. Cel putin daca greselile tale nu vor dauna cuiva.
2.Efectul Pygmalion. Asteptarile mari cresc productivitatea
Acest fenomen a fost studiat de psihologul Robert Rosenthal. Daca vrei sa obtii ceva important in viata va trebui sa-ti propui obiective ireale si sa-ti supraestimezi capacitatea de a le indeplini. Iar aceasta va functiona. Cercetatorii mai afirma, ca liderii care cer de la subalternii lor rezultate ireale, obtin de la echipa un profit mai mare, decat cei care-si propun “scopuri reale”.
3. Paradoxul alegerii.
Cu cat avem mai multe optiuni de alegere, cu atat suntem mai nesatisfacuti de decizia luata.
Logic, s-ar parea ca daca avem mai multe alegeri, e mai bine. Insa psihologii au demonstrat ca nu e tocmai asa. Pentru ca sentimentul ca totul decurge corect, sa nu va paraseasca, psihologii recomanda sa limitati artificial cantitatea de optiuni. Aceasta explica de fapt de ce utilizatorii Apple sunt mai multumiti, decat utilizatorii gadget-urilor altor branduri. Sau de ce, cei ce merg dupa alimente in tarabe alimentare mici, se simt mai multumiti decat vizitatorii hipermarketurilor.
4. Efectul martorului.
Cu cat mai multe persoane sunt in jurul celui care are nevoie de ajutor, cu atat probabilitatea ca cineva il va ajuta este mai mica.
Daca cineva striga dupa ajutor, iar in apropiere se afla multe persoane, atunci fiecare din ei va prefera sa ignore rugamintea, gandindu-se ca “il vor ajuta ceilalti”. Daca rugamintea va fi adresata unei persoane concrete, atunci sansele ca aceasta va raspunde este mult mai mare. Daca ati ajuns intr-o situatie dificila si aveti nevoie de ajutor, atunci nu strigati ” Ajutati-ma, macar cineva!”, ci “Domnule in vesta gri, ajutati-ma!”
5. Efectul Spotlight.
Persoanele preocupate permanent de propriile ganduri, nu observa lucrurile evidente din jurul lor. Cu alte cuvinte, le este indiferent cum arati tu cand mergi la oficiu sau universitate. Cei mai multi nici nu vor acorda atentie aspectului tau. Vei fi in centrul atentiei mult mai rar decat crezi. Nu e cazul sa dai multi bani pe o masina sau un telefon pentru a te lauda in fata colegilor: pentru ca multora dintre ei, le este indiferent ce ai tu. Ei sunt preocupati de propriile probleme.
6. Efectul focalizarii.
Oamenii supraestimeaza importanta lucrurilor si a evenimentelor, despre care se gandesc.
Pentru a combate acest efect psihologic va trebui sa insusesti o axioma simpla: nimic nu va fi la fel de important peste un an, sau chiar peste o saptamana , cum ti se pare astazi. Abordeaza o atitudine mai simpla si usoara fata de viata. Si, da, conformeaza-te cu faptul ca oamenii nu pot prezice viitorul. De acea ar fi mai bine sa incetezi sa-ti faci planuri pe termen lung.

 

Lasă un comentariu