Cum își alege femela vultur tatăl puilor săi! O lectie interesantă din care avem multe de învătat..

Nu multă lume știe cum își alege femela vultur partenerul. Felul cum se împerechează vulturii și cum își cresc puii ar trebui să ne dea de gândit, deoarece avem multe de învățat de la ei.
Vulturoaica, atunci când își alege tatăl puilor săi, rupe o crenguță cu ciocul, se ridică la o înălțime mare și începe să planeze în cercuri cu ea.
Atunci când în jurul ei încep să se adune vulturii, ea lasă crenguța să cadă jos. Masculul care reușește să prindă crenguța în cădere și să i-o aducă înapoi vulturoaicei devine alesul ei, însă numai după ce face asta de mai multe ori.
Ulterior, cei doi urcă pe o stâncă mare, în vârful căreia își fac un cuib din crengi dure. Apoi își smulg reciproc câteva pene și niște puf și le aranjează în cuib astfel încât să acopere tot spațiul gol și să-l facă mai moale și mai călduros.
După ce cuibul este gata, vulturoaica depune ouă (1-3 ouă), pe care stau pe rând atât ea, cât și vulturul până ce vor scoate puii. Când ies din ouă, puii de vultur sunt foarte slabi și firavi, de aceea părinții îi acoperă cu corpul lor până ce ei vor mai crește și vor prinde la putere.
În acest timp, cei doi le aduc de mâncare, apă, îi acoperă de ploaie, soare puternic până ce puilor le cresc penele și li se întăresc aripile și coada.
Și aici apare momentul decisiv… masculul începe să ciocănească în cuib până din el vor cădea toate penele călduroase.
Puii vor începe să se agite, neînțelegând ce se întâmplă, doar în cuib s-a făcut atât de frig și incomod… Ulterior, mama prinde un pește și se așază undeva la 5 metri distanță de cuib și începe să mănânce din el. Puii încep să țipe, să se agite și mai mult… Mama întotdeauna le aducea mâncarea.
Acum, că le este frig și foame, ce le rămâne de făcut?
Ei încep câte unul să iasă din cuib, făcând mișcări pe care nu le-au mai făcut până atunci și nici nu le-ar fi făcut dacă părinții i-ar mai fi dădăcit.
Dar trebuie să ne amintim că puii se află la marginea prăpastiei, pe cea mai înaltă stâncă și astfel, unul câte unul, încep să cadă. Numai că în acest moment, tatăl care cândva prindea crenguțe, își prinde acum puii și îi salvează.
După mai multe astfel de căderi, puii încep să-și întindă aripile și să facă mișcări pe care nu le-au mai făcut niciodată anterior – ei învață să zboare.
În acest fel, vulturii își fac puii independenți, le arată cum să vâneze hrana și nu le-o mai aduc de-a gata.
Aceasta este o lecție foarte bună despre cum trebuie să ne alegem partenerul și cum să ne educăm copiii.
Este foarte important să nu ne ținem puii prea mult în cuib!
Dar să-i învățăm să zboare la momentul potrivit și să avem un tată care să fie centura lor de siguranță în momentele critice.

Lasă un comentariu