14 moduri eficiente prin care gestionezi oamenii toxici. Aplică-le și tu!

Oamenii toxici vor gasi mereu o metoda prin care sa se strecoare in vietile celorlalti, sa creeze drame si sa-i intoarca unii impotriva altora, cu scopul de a manipula un cerc social si a-si indeplini nevoile. Vor cauta sa planteze samanta instabilitatii pentru a-i face pe ceilalti sa creada ca sunt o componenta esentiala a acelui grup.
Actiunile oamenilor toxici se nasc dintr-o lipsa de stima de sine, care-i determina sa-i traga pe oameni cu ei in cusca nesigurantei si a instabilitatii. Nu numai ca oamenii toxici iti pot face viata un calvar, dar exista riscul ca ei sa te traga in jos la nivelul lor si sa devii la randul tau o persoana toxica.
Din fericire sunt cateva moduri prin care sa gestionezi oamenii toxici:
1. Spune-le cand au facut ceva gresit
2. Lasa-i pe mincinosi sa se dea singuri de gol
3. Ignora insultele
4. Nu alimenta oamenii care-si plang de mila
5. Ignora-i pe cei care cauta atentie in permanenta
6. Evita manipulatorii
7. Sa nu-ti impartasesti secretele cu barfitori
8. Petrece mai mult timp cu prieteni loiali in care ai incredere
9. Nu te implica in situatiile dramatice
10. Trage linie
11. Cere raspunsuri directe la intrebari
12. Nu te lasa impresionat de comportamentul fals

Oamenii toxici vor incerca sa-ti castige simpatia facandu-ti multe complimente. Fac acest lucru pentru ca vor ceva de la tine sau poate pentru ca prezinti o oarecare amenintare pentru ei. Vei observa ca nu se poarta asa frumos cu alte persoane din jurul lor, poate chiar sunt nepoliticosi cu personalul de la serviciu cu clientii sau rece si distanti fata de straini. Nu te lasa pacalit crezand ca aceasta persoana chiar te simpatizeaza sau ca de fapt este o persoana draguta. Doar incearca sa obtina ceva de la tine.

13. Controleaza-ti cu succes starile emotionale

Oamenii toxici vor incerca sa manipuleze emotiile oamenilor pentru a-si crea un grup in care sa le fie indeplinite nevoile. Pentru a evita acest lucru, fii sigur ca-ti dai seama de starea emotionala in care esti si ce a cauzat-o, tocmai pentru a te asigura ca tu esti persoana care tine fraiele. Initial s-ar putea sa fie mai usor de zis decat de facut.

Sa-ti gestionezi emotiile s-ar putea sa dureze o perioada in care te disciplinezi mental, asa ca pentru majoritatea dintre noi, este mai bine sa evitam situatii care ne-ar putea determina sa ne comportam intr-un mod irational sau in care nu ne-am simti in regula din punct de vedere emotional. De exemplu, o discutie care ar putea aprinde spiritele, s-ar putea sa fie mai potrivit daca ar fi discutata in scris decat fata in fata, tocmai pentru ca iti da sansa sa iti iei timp si sa procesezi ceea ce spui. Astfel raspunsul ar trebui sa fie mai coerent si controlat, decat o explozie emotionala.

14. Concentreaza-te pe solutii si nu pe probleme

Oamenii toxici sunt primii care arata cu degetul cand apare o situatie problematica. Fac acest lucru pentru a se sustrage de la a face vreun efort sa rezolve ceva. Este foarte usor sa ai resentimente sau sa dai vina pe alti oameni, insa este mai dificil sa faci ceva sa se schimbe. Printre cele mai bune variante este sa incerci sa gasesti o solutie, in loc sa te concentrezi pe cine-i vinovat. Sa invinovatesti pe cineva pentru o problema, arata ca de fapt iti este teama sa confrunti situatia. Ajutand la rezolvarea problemei vei face mult mai mult progres.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org, lifehacker.com si https://epochtimes-romania.com

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Viewed using Just Read

Report an error

Lasă un comentariu