Vrei să trăiești până la 100 de ani? Secretul ar putea fi în sângele tău

Un studiu recent pe 44.000 de indivizi suedezi sugerează că cei care trăiesc până la 100 de ani au adesea niveluri mai scăzute de anumite substanțe chimice în sânge. Dr. Karin Modig, unul dintre co-autorii studiului, a scris:
„Cei care au ajuns la cea de-a suta aniversare au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu 60 de ani. Foarte puțini dintre centenarii aveau un nivel de glucoză peste 6,5 mai devreme în viață sau un nivel al creatininei peste 125.”
Totuși, Modig recunoaște că „probabil că șansa joacă un rol la un moment dat în atingerea unei vârste excepționale, dar faptul că diferențele de biomarkeri ar putea fi observate cu mult timp înainte de moarte sugerează că genele și stilul de viață pot juca, de asemenea, un rol”.
Deși studiul nu trage concluzii directe cu privire la acțiunile pe care oamenii le pot face pentru a preveni scăderea nivelului de glucoză, creatinine și acid uric, Modig a scris că „este rezonabil să ne gândim că factori precum nutriția și consumul de alcool joacă un rol. Ținerea evidenței valorii rinichilor și ficatului, precum și a glucozei și a acidului uric pe măsură ce îmbătrânești, probabil că nu este o idee rea.”

 

Lasă un comentariu