Principiul 90/10, principiul care îți poate schimba viața

Citind cu atentie si aplicand aceste informatii poti sa iti schimbi viata (sau cel putin modul in care reactionezi).
10% din viata este formata din ceea ce ti se intampla…
90% din viata este decisa de modul cum reactionezi…
Cu alte cuvinte nu evenimentele in sine sunt importante, ci atitudinea TA fata de ele si modul in care reactionezi sau actionezi in legatura cu acestea.
Ce inseamna asta?
Nu avem control decat asupra a 10% din ceea ce ni se intampla in viata de zi cu zi. Nu putem opri ploaia, avionul va pleca cu intarziere si ne va afecta programul…, un sofer ne “taie fata” in trafic, etc
NU avem control decat asupra a 10%.
Diferenta este de 90%. Tu determini acest 90%.
Cum?… Prin reactia ta… Nu poti controla culoarea rosie la semafor, totusi poti controla reactia ta. Tu poti sa te enervezi sau la fel de bine poti sa nu te enervezi in legatura cu lumina rosie a semaforului.
Nu lasa oamenii sa te pacaleasca. TU poti controla cum reactionezi. Nimeni altul in locul tau nu va face acest lucru chiar daca ar dori.
Controlul reactiilor sau a actiunilor tale este munca ta interioara, este munca ta intima si privata. Dar de produsul acestei munci depind cele 90% dintre evenimentele din viata ta.
Chiar nu ai control decat asupra a 10% din ceea ce se intampla in viata ta. Celelalte 90 de procente sunt determinate de modul cum reactionezi. Iata cateva moduri de a aplica principiul 90/10.
Daca cineva spune ceva negativ despre tine, nu fi ca un burete. Lasa atacul sa se prelinga ca apa pe sticla. Nu lasa comentariile negative sa te afecteze.
Reactioneaza corect si nu iti vor strica ziua. O reactie gresita poate duce la pierderea unui prieten, la pierderea serviciului sau poate produce stres. Apropo, stresul – boala secolului, care omoara cei mai multi oameni se bazeaza pe asta.
Cercetarile au aratat ca nu evenimentele in sine dauneaza omului, ci atitudinea pe care omul isi permite sa o aiba in legatura cu acele evenimente.
Trairea interioara, atitudinea poate sa duca la consumuri uriase de energie in moduri total neconstructive si inutile. Pentru un astfel de consum de energie dezastruos omul trebuie sa plateasca cu suferinta, boala, chin, nefericire, boala.
Cum reactionezi daca cineva iti “taie fata” in trafic?
Te enervezi?
Lovesti volanul?
Injuri?
Iti creste tensiunea?
Nimanui nu ii pasa ca tu traiesti toate aceste stari tensionante si distructive, pentru ca ele se produc doar in tine si nu ii afecteaza pe ceilalti.
Cui ii pasa daca ajungi cu 10 secunde mai tarziu la serviciu? De ce sa lasi masinile sa iti strice ziua?
Aminteste-ti de principiul 90/10 si nu iti mai face griji. Pincipiul 90/10 este incredibil. Foarte putini il stiu si il folosesc.
Rezultatul?
Il vei vedea singur! Milioane de oameni sufera de stres nemeritat, incercari, probleme si dureri de cap. Toti trebuie sa intelegem si sa aplicam principiul 90/10. Iti poate schimba viata!
…Bucura-te… Tot ce iti trebuie este vointa pentru a-ti oferi posibilitatea de a face acest experiment. Absolut tot ce facem, oferim, spunem sau chiar gandim este ca un bumerang. Se va intoarce la noi… Daca vrem sa primim, trebuie mai intai sa invatam sa oferim…
Da si vei primi ceea ce vei da. Cum iti vei asterne, asa vei dormi. Ce vei semana, aceea vei recolta. Semeni vant, culegi furtuna, ploaie, grindina, dezastru.
Doar invatand sa daruiesti, iti vei gasi linistea sufleteasca si vei avea inima plina de dragoste, liniste si impacare.
Autor: Stephen Covey cel care a descoperit principul 90/10

 

Lasă un comentariu