Ai o casa, o familie grozava si o slujba buna, toti sunteti sănătoși insa in ciudat faptului ca viata ta arata perfect „pe hartie”, nu esti fericit/ă.
Adevarata fericire nu este, deseori, determinata de circumstantele externe, ci de lucrurile pe care ne concentram. Terapeuta Jennifer Twardowski a realizat o lista cu cele mai comune cinci motive care ne impiedica sa fim fericiti:
1. Traiesti in trecut sau in viitor
Acesta este unul din motivele car afecteaza fericirea multor persoane. Fie te gandesti prea mult la ce ai avut sau ai fi putut avea in trecut, fie la ce vei putea avea in viitor. in realitate, prin faptul ca te concentrezi asupra trecutului sau asupra viitorului, „pierzi” prezentul – nu il traiesti si nu te bucuri de el asa cum ar trebui, lucru esential pentru adevarata fericire.
2. Esti„ incatusat/ă” de critica si negativism
Cand vine vorba de aceasta atitudine, aminteste-ti ca prin faptul ca ii judeci pe altii te judeci de fapt pe tine, pentru ca noi toti suntem conectati. Critica este un alt lucru care ne impiedica sa vedem frumusetea momentului curent.
3. Cauti implinire in lucruri materiale
Te gandesti mereu la lucruri precum: cand voi avea casa aceea, voi fi fericit, cand voi avea un salariu urias, voi fi fericit, cand imi voi cumpara masina aceea, voi fi fericit s.a.?
Una din cele mai mari farse jucate de mintea noastra este iluzia ca daca vom fi bogati, faimosi si vom avea succes vom fi fericiti.
Desi aceste lucruri ne vor face, probabil, viata mai usoara si mai placuta, dobandirea lor nu inseamna fericire. Adevarata fericire izvoraste din felul in care alegem sa ne traim viata, fie ca avem putin sau mult.
4. Esti mai atent/ă la ce primesti decat la ce oferi
Pentru a te scuti de ganduri negative, ar trebui sa iti programezi creierul sa se concentreze asupra lucrurilor pe care le oferi, si abia mai apoi, fara za zaboveasca prea mult pe subiect, la lucrurile pe care le primesti. in schimb, incearca sa fii mai recunoscator si mai multumit cu lucrurile pe care le ai chiar acum.
5. Încerci sa scapi de sentimentele de tristete, ingrijorare si furie
În zilele noastre, fericirea este definita prin pozitivism si exclude adesea sentimentele negative. Adevarul este insa ca nimeni nu poate fi pozitiv in permanenta.
Cu totii avem zile bune si zile proaste. Cunoscutii mor, animelele de companie se imbolnavesc, relatiile se sfarsesc, apar probleme de sanatate, ne pierdem locul de munca si asa mai departe.
Drept urmare, avem momente in care plangem, tipam, avem rani. Toate acestea sunt normale, chiar necesare, pentru ca avem nevoie de toate aceste experiente pentru a duce o viata completa.