Legenda florii de cireș, o frumoasă legendă japoneză despre iubire și speranță

Probabil nu știți de ce un simplu cireș poate fi un simbol atât de puternic pentru o cultură și un popor a cărei măreție este cunoscută de noi toți.
Sărbătoarea înfloririi cireșilor are la bază o frumoasă legendă japoneză, legenda lui Yohiro și a Sakurei.
Se spune că undeva, în Japonia în timpul unui cumplit război, exista un crâng în care toți copacii erau înfloriți și încântători cu exceptia unuia care, văzând răul din lume, durerea și vărsarea de sânge, refuza să înflorească. Acesta era un superb cireș tânăr.
O zână, văzându-i tristețea, a hotărât să arunce asupra copacului o vrajă care timp de douazeci de ani ii dădea posibilitatea să fie om și să simtă tot ceea ce simte o inimă de om.
Zâna spera ca el să înțeleagă că durerea este trecatoare și că iubirea face ca inima oamenilor să înflorească astfel determinându-i și pe el să înflorească precum ceilalți copaci.
Timpul trecea și tânărul intrat în lumea oamenilor se întrista din ce în ce mai mult văzând distrugerea și lupta inutilă ce le acapara viețile.
Asta până într-o zi când a întâlnit o tânără fată care l-a tratat cu bunătate și considerație.
Fata l-a întrebat cum îl cheamă și el timid a răspuns Yohiro (speranța).
Eu sunt Sakura i-a spus ea zâmbind.
Cei doi s-au îndrăgostit unul de celălalt și iubirea lor lumina ca o flacără pe oriunde treceau.
Simțind iubirea din inima unui om, Yohiro nu îndrăznea să îi spună Sakurei că este doar un copac vrăjit temându-se că îi va pricinui durere.
După douăzeci de ani vraja s-a rupt și Yohiro a redevenit copac.
Văzând că își pierde iubirea Sakura a luat copacul în brațe și plângând și-a mărturisit iubirea și dorința de a rămâne să moară sub ramurile lui.
Observând iubirea ce îi lega pe cei doi și spunându-și că în lumea oamenilor este și așa multă durere, zâna a oferit Sakurei două posibilități.
Fie îl transformă pe Yohiro în om astfel ei având șansa să își trăiască iubirea într-o viață limitată pe pământ, fie ea intră în lumea lui devenind eterni și putându-se recrea la infinit.
Dându-și seama că el în lumea ei ar fi fost mereu trist din cauza razboaielor și a distrugerii, Sakura a decis să intre în lumea lui și s-a contopit cu tânărul cireș devenind floarea acestuia. De atunci cireșul a înflorit etern.
Japonezi celebreaza astfel speranța care întâlnește iubirea.
O alta legendă spune că atunci când cireșul nu va mai înflori și va dispare, iubirea se va stinge, orice speranță va muri și lumea oamenilor se va nărui.

Lasă un comentariu