Dacă ești inteligent, probabil că trebuie să-i mulțumești mamei tale, conform diverselor studii. În timp ce părinții de ambele părți au glumit încă de la începutul timpurilor despre de unde își obține un copil inteligența, acesta este un caz închis în urma revizuirii ulterioare a unor studii mai noi și mai vechi.
De unde vine inteligența?
Este important de menționat că pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii au crezut că genele inteligenței provin din ambele părți. Dar, de atunci, au apărut diverse studii care au arătat că copiii sunt mult mai probabil să moștenească inteligența de la mame, deoarece genele inteligenței au fost găsite în cromozomul x.
Într-unul dintre aceste studii, care a fost efectuat în 1984 la Universitatea din Cambridge, cercetătorii au folosit embrioni de șobolan creați pentru a observa. Acești embrioni aveau doar gene ale mamei sau ale tatălui, totuși, atunci când au fost transferați în uter, au murit. Ceea ce au descoperit a fost că genele au fost activate doar atunci când sunt moștenite de mamă. În plus, au descoperit că moștenirea genetică a tatălui este responsabilă pentru creșterea țesutului care se forma pe placentă.
Cercetătorii au crezut că, dacă unele dintre gene ar fi importante pentru dezvoltarea embrionului, acest lucru ar fi valabil și pentru oameni și alte animale. Și, de asemenea, credeau că ar putea fi valabil și pentru unele funcții ale creierului. Din păcate, a fost dificil de demonstrat din cauza cât de repede mureau embrionii monoparentali.
Următorul lor pas a fost să preia celulele embrionare normale și să manipuleze restul. Au făcut șoareci modificați genetic. La șoarecii cu mai multe gene materne decât paterne, ei au descoperit că capetele erau mult mai mari cu corpuri mici, ceea ce i-a făcut să creadă că genele mamei erau legate de sănătatea creierului, în timp ce genele tatălui aveau mai mult de-a face cu corpul fizic.
Alte studii au explorat, de asemenea, această legătură de atunci, iar Robert Lehrke a descoperit că cea mai mare parte a inteligenței unui copil depinde de cromozomul x. De asemenea, credea că, deoarece femeile au doi cromozomi X, avem de două ori mai multe șanse să transmitem inteligență micuților noștri.
Dar poate cea mai uimitoare descoperire a fost un studiu în care 12.686 de oameni au fost observați și chestionați. În acest studiu, ei au luat și IQ-ul mamei lor ca punct de referință. Cele ale căror mame aveau un IQ mai mare aveau o probabilitate mult mai mare de a fi și inteligenți.
Cred că este uimitor că mamele au o influență majoră asupra inteligenței copilului lor. Și dacă ești tată, nu dispera. Studiile au arătat că tații au o influență semnificativă asupra multor aspecte ale geneticii unui copil. Deci, genele tale sunt și ele importante!