De unde vine legenda iepurașului de Paște? Ce simbolizează și cum a ajuns un simbol al sărbătorii creștine

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători religioase din creştinism, aceasta marcând miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos. Cu toate acestea, un personaj extrem de îndrăgit de cei mici a ajuns să devină un simbol al sărbătorii creștine. Nu mulți sunt cei care știu însă că Iepurașul de Paște își are originile în tradițiile păgâne. Însă atunci cum a reușit acesta să devină un simbol al Paștelui?
Povestea iepurașului de Paște: ce simbolizează
Iepurașul de Paște își are originile într-un mit anglo-sanxon al zeiţei Eostre (sau Ostara). În tradiția păgână, aceasta era cunoscută drept zeița fertilității, a răsăritului și a primăverii și avea drept simbol un iepure.
Potrivit legendei, pe scurt, zeița Eostre a găsit într-o zi, pe timpul iernii, o pasăre rănită. Singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure, însă în mod surprinzător, deși nu mai era pasăre, aceasta (devenită iepure între timp) putea face în continuare ouă!
Fiind o zeitate importantă și iubită de mulți, primăvara avea loc un festival, în scopul celebrării lui Eostre, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Pentru a-și arăta mulțumirea că i-a fost salvată viața, iepurele din poveste a adus atunci, conform mitului, ouă viu colorate, pe care zeița le dăruia celor mici.
iepuras
Iar atunci când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului zeiței Eostre au fost adaptate și în ceremoniile susținute pentru celebrarea Învierii lui Iisus Hristos, astfel iepurele a fost de atunci asociat cu renaşterea şi învierea, deși pentru creștinii medievali iepurele reprezenta un semn rău.
Iepuraşul face astfel parte din poveste și pentru că este simbolul principal al lui Eostre, dar şi pentru că acest animal era puternic asociat cu luna, în tradiţia păgână, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.
Iepurașul de Paște este menționat și într-o legendă germană care povestește despre o femeie prea săracă pentru a le putea cumpăra copiilor ei dulciuri, de Paște. Astfel, mama copiilor s-a gândit să vopsească niște ouă și să le ascundă în grădină, pentru ca cei mici să se distreze căutându-le. Când copiii au găsut ouăle, au văzut un iepure în grădină și au crezut că el a fost cel care le-a ascuns.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Viewed using Just Read

Report an error

Lasă un comentariu