Una dintre cele mai cunoscute legende despre Sfântul Vasile îl prezintă ca pe un apărător al săracilor și al dreptății:
Monedele din pâine – originea colivei și a Vasilopitei
Legenda spune că, într-o zi, un guvernator lacom a vrut să jefuiască orașul pe care Sfântul Vasile îl păstorea. Guvernatorul a cerut ca fiecare locuitor să îi aducă aur și bijuterii pentru a plăti un tribut uriaș. Locuitorii, disperați, au adus toate valorile pe care le aveau și le-au predat Sfântului Vasile.
Când guvernatorul a văzut mormanul de bogății, inima sa s-a înmuiat (unele versiuni spun că a murit subit) și a renunțat la cererea sa. Sfântul Vasile a avut apoi sarcina de a restitui bunurile fiecărui locuitor. Neștiind cui aparține fiecare obiect, a rugat credincioșii să coacă pâini în care a pus aurul și bijuteriile. Printr-un miracol, fiecare persoană a primit exact ce donase.
Această legendă este celebrată astăzi prin tradiția grecească a Vasilopitei – o pâine în care se pune o monedă de aur sau de argint pentru noroc.
Tradiții legate de Sfântul Vasile
- Sfântul Vasile ca protector
În tradiția populară românească, Sfântul Vasile este considerat un protector al casei și al familiei. Mulți oameni își pun dorințe în această zi, cerând binecuvântare pentru anul care vine. - Plugul și urările de belșug
În ziua de Sfântul Vasile, se mergea cu uratul sau cu Plugul pentru a aduce noroc și belșug în gospodării. Acest obicei este strâns legat de ideea că Sfântul Vasile binecuvânta munca și recoltele. - Vinul Sfântului Vasile
În unele regiuni, se spune că Sfântul Vasile avea o legătură specială cu vinul, considerându-se că el binecuvântează vinul nou. Tradiția spune că, în această zi, trebuie să se guste vin pentru sănătate și vigoare în noul an.