Un profesor de filosofie care se afla în fața clasei sale de studenți avea pe catedră 3 obiecte. Când a început ora, fără să spună un cuvânt, profesorul a luat un borcan foarte mare, gol, și l-a umplut cu pietre de dimensiuni mari.
Apoi i-a întrebat pe studenți dacă borcanul era plin. Studenții au căzut de acord că este.
Atunci profesorul a luat o cutie de pietricele și le-a turnat în borcan, scuturând puțin borcanul. Normal, pietricelele au căzut în spațiile dintre pietre.
Profesorul i-a întrebat pe studenți iar dacă borcanul era plin. Studenții au căzut de acord că este.
Profesorul a luat apoi o cutie de nisip și a turnat nisipul în borcan. Evident, nisipul a umplut spațiile libere care mai rămăseseră în borcan.
Apoi a întrebat încă o dată dacă paharul era plin. „Daaaa”, au răspuns studenții în unanimitate.
„Acum”, a spus profesorul, „mi-aș dori ca voi să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră. Pietrele mari sunt lucrurile importante – familia, partenerul, sănătatea, copiii, prietenii, pasiunile voastre. Dacă ați pierde orice altceva cu excepția acestora, viața voastră tot ar fi plină. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi – jobul, școala, casa, mașina. Nisipul reprezintă cu totul altceva, restul lucrurilor mici și nesemnificative.
„Dacă puneți mai întâi nisip în borcan”, a continuat, „nu va mai exista loc pentru pietre și pietricele. La fel se întâmplă și în viață. Dacă îți investești tot timpul și energia în lucrurile mici, nu vei avea niciodată loc pentru lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine. Acordă atenție lucrurilor care sunt vitale pentru fericirea și starea ta de bine. Joacă-te cu copiii tăi. Fă-ți controale medicale. Scoate-ți partenerul în oraș la dans. Vizitează-ți bunica. Fă mișcare. Întotdeauna va fi timp să muncești, să faci curățenie, să dai o petrecere sau să repari lucruri în casă.
Mai întâi ai grijă de pietre – lucrurile care contează cu adevărat. Setează-ți prioritățile. Restul este doar nisip.
Autor: Anonim