Regina Maria s-a stins din viață în ziua de 18 iulie 1938, la ora 17.38, la Castelul Pelișor, din Sinaia, la vârsta de 62 de ani. În urma sa a rămas mirosul de violete indiene. Poate astăzi, cei care vor fi la Pelișor vor simți mirosul suav…Reginei i-a părut rău că moare. A cerut să fie înmormântată în mov cardinal. Sfârșitul a găsit- o la Pelișor. Iubea foarte mult locul acesta, un fel de cuib al liniștii sale. Acolo își crease o lume a sa. A decorat camerele sub influența vechilor mituri celtice, scandinave și scoțiene: mitul celtic și scandinav al veșniciei sau mitul celtico-scoțian al regenerării și veșniciei.
O legendă legată de veșnicie s-a creat în jurul parfumului de violete al reginei Maria. Din când în când, ea dă semne că nu a uitat locul, oamenii, țara. După moartea sa, de câteva ori, mirosul inconfundabil al parfumului de violete indiene al reginei, a apărut la Pelișor.
Mărturia grădinarului
La zece ani de la moartea reginei, la 10 mai 1948, „Salonul de Aur s-a umplut dintr-o dată de parfumul favorit al Mariei, unul inconfundabil, din violete de India, de pe coasta Coromandel, dăruit ei de un maharajah într- un mic flacon încrustat cu pietre prețioase.(…) Ciudat era faptul că mireasma nu se deplasa în afara camerei, nu se revărsa pe coridor”. Este o mărturie a unui bătrân grădinar de la castel, pe care, poate fără voia sa, scriitorul Sergiu Radu Ruba, scriind „Doliu violet”, a transformat-o în legendă. Au mai fost asemenea momente. „Parfumul a reapărut însă la 25 octombrie 1948, de ziua de naștere a regelui Mihai, la 8 noiembrie, de ziua sa onomastică și la 30 decembrie, data detronării aceluiași.” Mirosul bântuia castelul. Parfumul a revenit la începuturile comunismului de mai multe ori. Parfumul a mai apărut în ziua morții lui Petru Groza, iar apoi, în martie 1965, la moartea lui Gheorghiu-Dej.
Parfumul este la Pelișor
Parfumul de violete este expus, acum, la Pelișor, în cadrul expoziției „Istorie cu parfum”. Maria chiar a făcut reclamă acestui parfum- „Mon Budoir”, creat de o mare casă de parfumuri din Franța. La moartea ei, parfumul a fost retras de pe piață, în semn de omagiu pentru inegalabila femeie și regină. Până în septembrie, parfumul de violete este acolo. Poate și regina Maria …
Poate inima reginei Maria mai „bate”…
Cu cinci ani înainte de moarte, când a simțit că zilele-i pe pământ nu mai sunt multe, regina Maria a refăcut testamentul, la Balcic. A lăsat poporului său inima. Inima, când va înceta să mai bată, să-i fie scoasă din piept, pusă într-un glob de cristal, introdus într- un scrin de aur și împodobit cu stemele provinciilor românești și păstrată veșnic în capela ortodoxă „Stella Maris” din grădina Palatului Balcic. A vrut să fie mai aproape de cei pe care i-a iubit. În urma răsturnărilor din istorie, inima sa nu a mai rămas la Balcic, dar este în țară. A rămas pe pământ, ca o legătură veșnică între regină și țara sa. Regina Maria este înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș. Acolo unde își află odihna veșnică și soțul său, regele Ferdinand I.