Următoarele ceaiuri pot avea efecte laxative sau relaxante musculare, care ajută la ameliorarea constipației și la stimularea mișcărilor intestinale.
1. Senna
Senna este printre cele mai cunoscute și frecvent folosite ingrediente laxative din ceaiuri. Ceaiul Senna este fabricat din frunze uscate și păstăi de arbust din senna alexandrina. Planta Senna conține compuși numiți glicozide care stimulează sistemul digestiv. Acest lucru poate avea efecte laxative. Multe pastile laxative conțin concentrații mai mari de senna decât ceaiurile. Aceste pastile pot fi foarte eficiente în ameliorarea constipației.
2. Ceai de crușin
Ceaiul de mentă este un remediu natural popular pentru problemele digestive și multe medicamente pentru problemele digestive conțin extract de crușin. Consumul unei cești de ceai de crușin poate aduce beneficii persoanelor care suferă de constipație și de stomac deranjat.
3. Ghimbir
Când constipația provine din digestia precară, rădăcina de ghimbir poate ajuta. Mulți oameni folosesc ceai de ghimbir pentru a calma iritarea sistemului digestiv și a îmbunătăți digestia. Ceaiul de ghimbir poate ajuta digestia după o masă grea. Bea 1 sau 2 cești în fiecare zi, după mese, și-ți poate ajuta organismul să proceseze alimente și să producă mișcări intestinale.
4. Păpădie
Poate ajuta la simptome ușoare digestive, cum ar fi balonare sau constipație ocazională. Păpădia poate stimula ficatul pentru a produce bilă, care poate ajuta indirect în cazul constipației. Păpădia poate acționa și ca diuretic în organism, adăugând mai multă apă sistemului digestiv și scaunelor. Acest lucru te poate ajuta să combați constipația ușoară. Pentru a ușura procesul digestiv, beți o ceașcă de ceai de păpădie după mese.
5. Ceai negru, ceai verde sau cafea
Ceaiul negru, ceaiul verde și cafeaua conțin în mod natural cofeină, un stimulant care accelerează mișcările intestinale la mulți oameni. Oamenii consumă adesea aceste băuturi dimineața pentru a se trezi și a încuraja o mișcare intestinală. Cafeina poate avea efecte secundare negative la persoanele care sunt sensibile la aceasta.
6. Rădăcina de lemn dulce
Ceaiul din rădăcină de lemn dulce este un tonic popular pentru problemele digestive. Rădăcina de lemn dulce are un efect antiinflamator și poate ajuta digestia. După masă, bea o ceașcă de ceai rădăcină de lemn dulce, care poate să calmeze sistemul digestiv și să încurajeze o mișcare intestinală.
7. Rădăcina de nalbă
Poate avea un efect calmant similar cu lemnul-dulce, iar proprietățile sale laxative face din ea un ingredient comun în ceaiuri medicinale. Ar fi mai bine să bei o ceașcă de ceai spre sfârșitul zilei.
8. Mușețelul
Este o plantă cunoscută, parfumată, folosită în ceaiuri pentru efectele sale calmante asupra corpului. Consumul unei cești de ceai de mușețel după mâncare sau spre sfârșitul zilei poate ajuta la calmarea mușchilor din intestine și la accelerarea timpului dintre o masă și o mișcare intestinală.
9. Pătrunjelul
Este o plantă comună care poate ajuta la tulburările digestive. Un ceai care include frunzele sau semințele plantei poate ajuta la scăderea constipației ușoare. În mod tradițional, oamenii au mestecat frunzele sau tulpinile pentru a aborda probleme cum ar fi respirația urâtă și flatulența
Utilizare pe termen lung
Ceaiurile din plante pot ajuta cu ocazia constipației, dar nu sunt o soluție pe termen lung. Dacă o persoană a ajuns să se bazeze pe ceaiurile laxative, ar trebui să vadă un medic pentru a diagnostica cauza constipației lor cronice. Un medic poate recomanda un tratament eficient pe termen lung. Constipația cronică poate semnala o afecțiune, deci primirea unui diagnostic este important. Oricine nu este sigur cu privire la riscurile sau beneficiile ceaiurilor sau altor produse pe bază de plante ar trebui să le discute cu un furnizor de asistență medicală.