Oboseala permanentă, înrăutățirea vederii și creșterea greutății pot fi cauzate de lipsa unei singure vitamine

Una din cele mai importante vitamine din organismul nostru este B12, căci anume ea răspunde de un metabolism normal și de optimizarea funcționării celulelor. Când organismul are insuficiență de vitamina B12, el ne transmite semnale de tipul unor simptome. E important să reacționăm la timp la aceste semnale și să rezolvăm acest deficit pentru a preveni problemele ulterioare.
Deficitul de vitamina B12: 8 simptome principale:
1. Oboseală: Oboseala permanentă este primul semn de insuficiență a vitaminei B12. Asta se referă și la dispoziția proastă și starea de slăbiciune. Aceste simptome seamănă cu cele ale depresiei, de aceea oamenii apelează de multe ori la psiholog. În general oboseala poate fi determinată de mulți factori, de aceea ca să nu vă îngrijorați în zadar faceți mai întâi analizele necesare.
2. Slăbiciuni musculare: Deficitul de vitamina B12 provoacă nu doar o oboseală generală, ci și slăbiciuni musculare și chiar lene.
3. Furnicături sau anemie: Vitamina B12 răspunde de producerea eritrocitelor, care asigură celulele cu oxigen. Din cauza nivelului scăzut de oxigen pot apărea furnicături și anemie la nivelul membrelor.
4. Probleme de memorie: Ați observat că uitați des cheile sau telefon sau vă e greu să vă amintiți numele colegului de serviciu? Acesta poate fi un indiciu al insuficienței de vitamina B12.
5. Piele palidă: Din cauza deficitului acestei vitamine eritrocitele se pot distruge, eliberându-se astfel bilirubina, pigmentul produs de vezica biliară. Prin urmare pielea poate căpăta o nuanță palidă. O explicație ar putea fi că vă transformați în vampir, dar cel mai probabil e vorba de deficit de vitamina B12.
6. Pierderea gustului: Acest simptom se manifestă la circa 1/2 dintre oameni ce se ciocnesc cu deficitul de B12. Se reduc receptorii gustativi de pe limbă, mai ales de pe lateral. Omul afectat poate pierde din greutate din simplul motiv că mâncarea nu mai are gust.
7. Înrăutățirea vederii: În unele cazuri rare deficitul de vitamina B12 poate influența nervul vizual și vasele retinei, poate provoca efect de vedere dublă, încețoșată sau chiar orbire temporară.
8. Tulburări emoționale: Vitamina B12 stimulează secreția serotoninei, iar insuficiența acestui compus poate duce la tulburări emoționale. Astfel pot apărea schimbări bruște de dispoziție, iritabilitate crescută sau hipersensibilitate emoțională.

Fiecare din aceste simptome indică deficit de vitamina B12, de aceea ele nu trebuie ignorate în nici un caz. Dacă ați observat schimbări în starea dvs. obișnuită, faceți o analiză de nivel al vitaminei B12 în sânge. Dar ce e de făcut dacă totuși se confirmă deficitul de B12?

 

Lasă un comentariu