Încetează să-i mai mulțumești pe alții, fă din tine o prioritate

Problema cu care ne confruntam atunci cand incercam sa multumim pe toata lumea este ca, pe langa faptul ca uitam de noi insine, nu vom putea niciodata sa-i facem pe toti fericiti.
Din acest motiv, incepem sa uitam de noi insine. Cu toate acestea, vine o zi cand suntem atat de storsi incat trebuie sa ne oprim si sa ne intrebam: „Cine sunt eu?” si „Ce vreau?” Din nefericire, s-ar putea sa nu stim.
Satisfacerea tuturor ne poate face sa suferim
Incercarea de a-i multumi intotdeauna pe altii poate provoca o multime de durere. Acest lucru se datoreaza faptului ca vom face lucruri pe care nu vrem sa le facem. In multe cazuri, vom renunta la propriile noastre valori.
De exemplu, daca esti intr-o relatie si nu poti suporta mirosul de fum in casa, s-ar putea sa iti lasi partenerul sa fumeze in casa fara nici o mustrare, doar pentru a-l face fericit.  Acest lucru creeaza o multime de frustrari, ceea ce va face ca lucrurile sa se inrautateasca pana cand, in cele din urma, relatia se deterioreaza.
De asemenea, s-ar putea ca parintii tai sa doreasca sa actionezi intr-un anumit mod diferit de cine esti sau doresti sa fii. Confruntat cu aceasta situatie, anxietatea ta iti spune sa apesi butonul „multumeste-i pe ceilalti”. Procedand astfel, vei continua sa incerci sa faci pe toti fericiti.
In cele din urma, ce fel de viata traiesti? Este a ta sau a altcuiva? Daca nu iei controlul, viata ta poate deveni lipsita de sens. Trebuie sa inveti sa accepti dezaprobarea sau negativitatea atunci cand iti expui opiniile, iei decizii sau faci ceea ce vrei. Ceilalti vor trece peste asta!
Pentru a te impiedica sa ii multumesti pe toti cei in jurul tau, trebuie sa lucrezi cu adevarat la stima ta de sine. Pe langa nesiguranta ta, probabil ca din acest motiv ai inceput sa actionezi in acest fel.
Incepe sa spui „nu” cand doresti sa spui „nu”. Daca cineva se supara, nu te simti coplesit. Mai devreme sau mai tarziu, vor trece peste asta (nu este sfarsitul lumii!).
Fa din tine o prioritate. Acorda prioritate deciziilor tale, ceea ce doresti, opiniile si visele tale. Dar, mai presus de toate, prioritizeaza-ti bunastarea.
Nu trebuie sa faci nimic care nu te face sa te simti bine. Te extenuezi in zadar. Tu suferi, iar asta poate provoca anxietate si depresie. De ce sa nu incepi sa traiesti pentru tine?

 

Lasă un comentariu