Ai observat vreodată că oamenii buni adesea nu sunt respectați? Îi ajută pe ceilalți, sunt răbdători, nu țin supărare, dar sunt mereu triști și singuri. Psihologii cred că asta se întâmplă din cauza felului în care acești oameni se comportă. Iată câteva ilustrații care demonstrează asta:
1. Sacrificiu de sine inutil
Renunți la nevoile tale de dragul păcii, dar lumea pare să nu observe asta. Atunci când oamenii te jignesc, te simți tu prost în locul lor. Dacă vei continua să faci așa, oamenii te vor amărî iar și iar. Nu-ți fie frică să spui lumii ce nu-ți convine, pentru că sacrificiile tale inutile nu vor fi observate de nimeni.
2. Lipsa respectului de sine
Pare că nu simți când oamenii te lovesc sau închizi ochii când se întâmplă ceva neplăcut. Cineva obraznic de la natură nu te va iubi sau respecta pentru asta.
3. Depinzi de aprobarea celorlalți
Oamenii care au nevoia patologică de a fi aprobați de alții semnalează că e ceva în neregulă cu ei. Nu mai aștepta laude și nu-ți fie frică nici de critici. Ce crezi tu despre tine e cel mai important.
4. Crezi întotdeauna că numai tu ești de vină
Dacă îți asumi responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în jurul tău, nimeni nu îți va mulțumi pentru asta, ci chiar alții s-ar putea să-ți facă viața și mai grea.
5. Nu impui niște limite
Îi ierți pe ceilalți pentru că e mai ușor să faci asta decât să îți susții punctul de vedere. Trebuie să te hotărăști ce accepți și ce ți se pare că încalcă niște limite.
6. Te lauzi
A-ți evidenția virtuțile și a implora să fii respectat e unul dintre comportamentele specifice persoanelor dependente. Încercând să-i convingi pe cei din jurul tău că ești o persoană bună vei reuși numai să te lovești de respingere, deși nu meriți. Important e să fii tu însăți și să te porți natural.
7. Frica de respingere
Dacă pretinzi că totul e ok ca să eviți reacțiile neplăcute ale celorlalți – singurul rezultat pe care îl vei obține e nemulțumirea ta. Nu-ți fie frică să spui nu. Chiar și cei mai drăguți oameni din lume vor încerca să te folosească, dacă îi lași.
8. Nu acorzi atenție intereselor tale
Poate că te-ai obișnuit să ai grijă numai de nevoile tale și nu mai acorzi importanță dorințelor tale. Învață să ai grijă și de tine și nu-ți fie teamă că îi vei jigni pe alții.
9. Ți-e frică de singurătate
Nu trebuie să îți transformi relația într-un cult, mai ales dacă partenerul e narcissist și egoist. Nu permite nimănui să te folosească. Nu e normal să trebuiască să alegi între relația ta și o stimă de sine sănătoasă. Dacă ești în această situație, ceva clar nu e în regulă