5 obiceiuri psihologice care ajung să te rănească dacă nu înveți să renunți la ele

Este important să ai relații bune cu oamenii, deoarece conexiunile sociale sunt o parte importantă a vieții. Cu toate acestea, timpul petrecut pentru construirea unei relații nu aduce întotdeauna rezultate pozitive. Dacă observi că petreci din ce în ce mai mult timp îngrijorându-te cu privire la opiniile altora, este un moment bun să te oprești și să te gândești.
1. Nu poți spune nu.
Ce se întâmplă: există mai multe sarcini ale altcuiva pe lista ta de lucruri de făcut decât ale tale. Ajutor, consultanță, cumpărare, îngrijire, împrumut… Dar dacă ești întrebat ce au făcut toți acești oameni vreodată pentru tine, probabil că vei îmbătrâni gândindu-te la un răspuns.
Ce trebuie să faceți: faceți din propriile sarcini prioritatea numărul unu. Dacă cineva încearcă să demonstreze că ești o persoană egoistă și nerecunoscătoare, probabil că încearcă să-ți manipuleze emoțiile. Înainte de a întinde orbește o mână de ajutor cuiva, întreabă-te dacă această persoană beneficiază de a fi salvată tot timpul.
2. Căutați aprobare.
Ce se întâmplă: nu te simți încrezător și încerci în mod constant să obții aprobarea persoanelor a căror opinie este importantă pentru tine. Faceți ceva pentru a fi lăudat sau complimentat de șeful, colegii, prietenii și rudele dvs. Dacă primești aprobare, simți că ai făcut ceva „bun”. Dacă nu ai primit feedback-ul dorit, simți că ai făcut ceva neimportant sau „rău”.
Ce trebuie să faci: trebuie să decizi că ești bun și că nu trebuie să dovedești asta. În loc să cauți aprobare, străduiește-te să-ți atingi obiectivele. Dezvoltați-vă și progresați în profesia dvs., aveți grijă de sănătatea voastră, iubiți-vă și fiți iubiți. Încrederea va deveni partenerul tău fidel, iar nevoia ta de aprobare va dispărea.
3. Vă învinovățiți pentru emoțiile altora.
Ce se întâmplă: deseori îți ceri scuze dacă nu poți îndeplini cererea cuiva sau nu ai ghicit gândurile, așteptările sau sentimentele cuiva. Furia, jignirea, tristețea, nemulțumirea — emoțiile negative ale altor oameni te sperie și te fac să te simți vinovat.
Ce trebuie să faceți: Puneți jos bolovanul pe care încercați să îl transportați – responsabilitatea pentru sentimentele, problemele și așteptările altcuiva. Când te simți sugrumat de vinovăție, gândește-te la asta: ce a făcut acea persoană pentru a-și rezolva problema?
4. Nu stabiliți limite.
Ce se întâmplă: ești întotdeauna gata să faci totul pentru toată lumea. Dacă cineva are o problemă urgentă, vei renunța la toate sarcinile tale, vei conduce la jumătatea orașului și îi vei rezolva problemele gratuit. Îți poți schimba întotdeauna afacerea, dar nu poți refuza să ajuți pe altcineva.
Ce trebuie să faci: Gândește-te la care este norma ta și spune-le celor din jurul tău. Pleci pentru un weekend? Spune-le că poți lucra la proiect până vineri. Nu ar trebui să-ți faci scuze. Trebuie să fii propria ta prioritate odată pentru totdeauna.
5. Faci lucruri care nu-ți plac.
Ce se întâmplă: ești blocat în cererile altcuiva – părinții tăi, rudele, prietenii, cunoștințele. Rareori refuzi o cerere, așa că timpul tău este împărțit în multe bucăți minuscule și niciuna dintre ele nu este a ta.
Ce trebuie să faceți: Separați spațiul personal în timp pentru odihnă, muncă, treburile casnice, mersul pe jos, fericirea sau călătoriile. Alege o zi când faci doar ceea ce vrei. Stabiliți-vă prioritățile și gândiți-vă bine de fiecare dată înainte de a vă ocupa de serviciul altcuiva.

 

Lasă un comentariu