Ca și câinii, pisicile comunică în mod constant cu oamenii lor. Ei vocalizează, pozează diferit și își mișcă coada, urechile și ochii pentru a-i face pe oameni să știe ce își doresc și ce au nevoie. Învățarea să citești comunicarea felinei este vitală dacă vrei să ai o pisică fericită. Iată câteva dintre principalele moduri prin care pisica ta comunică cu tine și ceea ce încearcă să-ți spună.
Pisicile și vocalizările lor expresive
Iată cum pisicuțele „vorbesc” cu prietenii lor umani.
1 – Ciripit
Nu sunt păsări, dar prietenul tău felin ciripește. Când pisica ta ciripește, de obicei arată că îți salută pe tine sau pe o altă pisică un salut prietenos. Veterinarii vă sugerează să ciripiți pentru a vă saluta prietenii feline atunci când se grăbesc să vă cunoască. Ele vor înțelege ce spui.
2 – Miaună
Mieunatul este modul principal al pisicii tale de a comunica cu tine. Această formă de comunicare universală înseamnă lucruri diferite în funcție de pisica ta. Pe măsură ce vă înțelegeți pisica, veți afla exact ce înseamnă mieunalele lor și cum să răspundeți la fiecare dintre ele.
3 – Urlete
Urletul unei pisici îți poate da un fior în sus. Asta pentru că este un strigăt de ajutor. Felinele urlă când se simt amenințate sau au probleme. Uneori urlă când sunt supărați, dar, de obicei, urlă furioase. Dacă felina ta urlă, există șanse mari să-ți dorească ajutorul imediat. Du-te și află ce se întâmplă.
4 – Sâsâit
Similar cu urletul, atunci când o pisică șuieră, se simt amenințată. Deși pisicile evită confruntarea, vor șuiera pentru a-l avertiza pe vinovat să se retragă pentru că sunt pe cale să atace. Nu subestima șuieratul pisicii tale. Dacă îl ignori, ești predispus să primești o zgârietură bună pe nas de la animalul tău dulce.
5 – Gâfâind
Felinele rareori gâfâie, cu excepția vremii înăbușitoare sau după naștere. Când o pisică pantalona, de obicei arată frică sau entuziasm. Dacă pisica ta pantalonai, fii cu ochii pe ei, deoarece ar putea fi bolnave și ar putea avea nevoie de îngrijiri medicale.
6 – Torc (oamenilor le place asta la pisicile lor!)
Majoritatea oamenilor au auzit sunetul melodios toarcet al unei pisici. Deși adesea înseamnă că felina ta este mulțumită, ar putea însemna că vrea să stai aproape pentru că îi mângâi blana. Acest sunet care caută confort este o vocalizare clasică a pisicii. Le place să fie lângă oamenii lor, în special cei care îi mângâie și îi mângâie.
Înțelegerea expresiilor faciale feline și a limbajului corpului pisicilor
7 – Pisicile se freacă de picioarele tale
Pe lângă faptul că comunică prin vocalizare, prietenii tăi blăniți pot comunica cu corpurile lor. Dacă ți-ai frecat o pisică de picioare, înseamnă că te plac. Gândește-te la asta ca la pisica ta care te îmbrățișează. Este modul lor de a spune: „Mă bucur că ești aici”.
8 – Coada
Cozile pisicii nu pot vorbi, dar cu siguranță comunică cu oamenii. Asemenea câinilor, cozile lor vă spun cum se simt. O pisicuță fericită își ridică coada cu blana relaxată, dar un fund drept cu o haină strânsă înseamnă că sunt puțin supărați la tine. Când o pisică își bagă coada între picioare, este anxioasă sau îngrijorată de ceva. O coadă rapidă și zdrobitoare înseamnă că s-ar putea să te zgârie dacă nu ai grijă. Asigură-te că ai învățat ce îți comunică coada lor, altfel s-ar putea să te rănești.
9 – Urechile
Poziția schimbătoare a urechilor pisicii înseamnă lucruri diferite. Când urechile pisicuței tale se aplatizează pe capul lor, este furios și gata să atace. Urechile drepte și relaxate comunică calm. Urechile pisicii tale își schimbă rapid poziția. Sunt mereu în alertă. Așa că fii cu ochii pe acele urechi dacă vrei să înțelegi ce îți spune felina ta.
10 – Clipind din ochi
O clipire prelungită și lentă înseamnă că pisicuța ta îi place să fie în preajma ta. Este felul pisicii tale de a te anunța că te acceptă. Se crede că pisicuțele fac acest lucru ca răspuns la un hormon de stres scăzut din corpul lor. Puteți întoarce sentimentul cu o comunicare cu pisica, clipind încet la felina dvs.
felină
11 – Te privește
În timp ce clipitul este de obicei un semn bun, o pisică care se uită la tine se simte amenințată. Felinele alfa fac acest lucru pentru a-și stabili teritoriul și pentru a intima alte pisici în supunere. Deci, dacă observi o pisică care se holbează la tine, lasă-le puțin spațiu.