Traditia româneasca spune ca aceasta zi este destinata barbatilor. Pentru ca barbatii sa fie sanatosi si feriti de boli tot anul, trebuie sa bea 40 de pahare în cinstea Sfintilor Mucenici din cetatea Sevastei.
Tot în aceasta zi, cei care sunt stropiti cu vinul din pahare – ce simbolizeaza sângele varsat de martiri – vor avea putere de munca peste an.
Înca un obicei des întlnit în Oltenia este acela ca barbatii trebuie sa mearga la pescuit în aceasta zi, iar cel ce va prinde 40 de pesti va trebui sa manânce unul viu ca sa aiba noroc tot anul la pescuit.
Pentru ca anul urmator sa fie mai bun, barbatii care consuma toate cele 40 de pahare trebuie sa îsi pastreze cumpatul, aceasta provocare nefiind lipsita însa si de riscuri. Astfel, barbatii care intra sub „vraja” bauturii vor fi urmariti de acest viciu tot anul, caci credinta lor nu este demna de sacrificiul Sfintilor Mucenici.
Acestei sarbatori i se mai spune si “Ziua fara nume”. Cei care nu au un nume de sfânt se sarbatoresc în aceasta zi.
Cu toate acestea, la nivel internațional, Ziua Bărbatului a fost stabilită pentru data de 19 noiembrie, lucru precizat și într-o lege care a intrat în vigoare, în România, la 10 martie 2016.
Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.
Această dată a fost stabilită în zeci de țări din întrega lume, printre care se numără și România.
Cu toate acestea, mulți români continuă să sărbătorească Ziua Bărbatului pe data de 9 martie, așa cum spune tradiția românească.
Astfel, fie că alegem să sărbătorim conform tradiției populare sau potrivit datei stabilite la nivel internațional, Ziua Bărbatului, la fel ca Ziua Femeii, este o ocazie în plus de a le arăta celor dragi din viața noastră cât de mult îi iubim.