Cum recunoști carența de fier: simptome că duci lipsă de acest mineral

Cu totii am auzit de anemie si de deficit de fier, dar stim care sunt principalele simptome ale celor doua? Fierul poate fi luat din alimente precum legumele verzi, ficatul, carnea de vita sau curcan, fasole etc. si, la nevoie, din suplimentele alimentare. Vitamina C potenteaza absorbtia fierului.
Oboseala este un fenomen normal, insa atunci cand apare chiar si dupa un somn normal sau daca este mai pronuntata decat de obicei, poate fi vorba despre un deficit de fier. De altfel, aceasta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier. Apare din cauza lipsei de oxigen la nivelul tesuturilor si al muschilor, ceea ce duce la lipsa de energie.
Paloarea
Paloarea pielii este un alt semn al deficientei de fier. Hemoglobina din celulele rosii ofera coloratia naturala a sangelui, iar lipsa fierului poate atenua aceasta culoare. De aceea, persoanele care au carenta de fier pot fi palizi.
Durerile de cap si ameteala
Carenta de fier poate provoca aparitia durerilor de cap si a ametelilor, in asociere, din cauza ca nu poate ajunge suficient oxigen la creier. Prin urmare, vasele de sange de la acest nivel se pot umfla, cauzand aceste simptome.
Palpitatiile
Bataile rapide de inima si sesizabile sunt reprezentate de palpitatii. Acestea pot fi un alt semn al deficitului de fier. Acest fenomen apare din cauza ca inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa sange in corp, daca exista o deficienta de fier. In cazuri severe, palpitatiile se pot complica, cu marirea inimii sau chiar cu insuficienta cardiaca.
Uscarea pielii si a parului
In cazul deficitului de fier, functiile organismului sunt limitate din lipsa de oxigen de la nivelul tesuturilor. Acest lucru se intampla si in cazul parului si al pielii. Daca nu au oxigen suficient, acestea devin uscate si fragile.

Sfatul specialistului

Este bine de stiut ca aceste semne ale deficitului de fier pot aparea si in alte afectiuni. Din acest motiv, este recomandat sa consultati medicul pentru analize si investigatii suplimentare daca prezentati aceste semne si simptome.

Lasă un comentariu