Singurătatea nedorită îți poate afecta sănătatea: la vârsta a doua crește riscul de demență

Singurătatea nedorită are efecte nocive asupra sănătății. Persoanele care se simt singure și lipsite de ajutor între 45 și 64 de ani sunt mai predispuse să dezvolte demență și boala Alzheimer mai târziu în viață.
Este adevărat că orice persoană se poate confrunta cu sentimentul de singurătate la un moment dat în viață, mai ales în circumstanțe extreme și care nu pot fi nerezolvate rapid.
Singurătatea nedorită și efectele nocive asupra creierului
După ce au fost luate în considerare efectele vârstei, sexului, educației, rețelelelor sociale, ale traiului în singurătate, sănătății fizice și riscului genetic, singurătatea persistentă a fost asociată cu un risc mai mare, în timp ce singurătatea tranzitorie a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență și debut al bolii Alzheimer.
Singurătatea poate avea avantaje și dezavantaje
Singurătatea este de mai multe tipuri și fiecare persoană o percepe diferit. Cea mai mare diferență este între a fi singur și a te simți singur. Faptul că un om locuiește singur, de exemplu, nu înseamnă că acesta se și simte singur, dimpotrivă, starea lui psihică poate fi excelentă. Mulți oameni se simt mai confortabil locuind singuri și socializând doar când își doresc acest lucru.
Pe de altă parte, există mulți oameni care NU se simt confortabil singuri și care își doresc să își împartă viața și locuința cu alte persoane. Când acest gen de oameni rămân singuri, mai ales pentru perioade foarte lungi de timp, se simt neajutorați, iar sănătatea mentală și chiar și cea fizică tinde să li se deterioreze. Din acest motiv, este important ca fiecare persoană să își găsească și să își păstreze oameni de încredere, pe care se pot baza, chiar dacă nu locuiesc în aceeași casă.
Persoanele de vârsta a doua pot combate singurătatea prin înscrierea la anumite cursuri, în funcție de preferințe (fie cursuri de pregătire profesională, fie cursuri legate de diverse hobby-uri), unde pot cunoaște oameni care au aceleași interese ca ei.
Persoanele de vârsta a treia, singure și suferinde, pot fi îndeobște vulnerabile la singurătate, motiv pentru care e indicat ca autoritățile comunitare să găsească soluții pentru a le veni în ajutor. În România, de exemplu, există Telefonul Vârstnicului, 0800 460 001. Seniorii pot apela gratuit acest număr dacă au nevoie de anumite informații practice și nu știu pe cine să întrebe, dacă se simt singuri și vor doar să stea de vorbă cu cineva, dacă au fost abuzați în vreun fel sau dacă vor să se implice în viața comunității și nu știu cum să procedeze.

 

 

Lasă un comentariu