Glanda pineala (care mai este denumita si epifiza, corpus pineale, conarium sau epiphysis cerebri) este o glanda endocrina care produce hormonii fericirii melatonina si serotonina. Glanda pineala regleaza calitatea somnului, ritmul si durata, de asemenea, ritmurile sezoniere. Este localizata aproape de centrul crierului, intre cele doua emisfere. Este de culoare gri-rosiatica si masoara cam 8mm (la oameni).
Ce face glanda pineala?
Cum gandesti si ce emotii ai in fiecare zi, depinde de glanda pineala. Acest mic organ regleaza ritmul circadian, ritmul somnului si al trezirii si determina alte niveluri de hormoni din corp, nivelul de stres si performanta fizica.
Localizarea glandei pineale in adancul creierului pare sa fie corelata unor semnificatii la fel de ascunse. In zilele cand nu se cunostea stiintific functia glandei pineale, se credea ca glanda pineala ne ajuta sa vedem dincolo de spatiu si timp si era considerata un mister, legata de superstitii si misticism.
Iata patru moduri prin care poti sa activezi glanda pineala:
1. Stai la soare
Expunerea la soare stimuleaza glanda pineala. Orice tip de expunere la lumina, activeaza „al treilea ochi”, cand glanda pineala incepe sa secrete hormonul fericirii serotonina.
Meniul, un thriller psihologic despre lumea exclusivistă a restaurantelor de lux FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate
2. Dormi in complet intuneric
Un mediu intunecat asigura procesul prin care glanda pineala produce suficienta melatonina, pentru a-ti asigura un somn linistit si profund. Este de aceea important sa nu ne expunem la surse de lumina artificiale inainte de a merge la culcare, lumina aceasta putand sa activeze productia de serotonina si punandu-ne deci organismul in stare de alerta, pacalind glanda pineala care crede ca este zi si perturbandu-ti astfel ciclul somn/trezire.
3. Privitul soarelui – doar la rasarit si apus (!)
In primele 15 minute ale rasaritului si 15 minute la apus… bucura-te de lumina vindecatoare a soarelui. Atentie! Priveste spre soare DOAR CATEVA SECUNDE (nu iti pune in pericol vederea). Bucura-te de linistea rasritului si a apusului, conecteaza-te astfel la ritmul naturii.
4. Meditatia
Meditatia este folosita din vechi timpuri pentru a activa glanda pineala, pentru a inunda intreaga fiinta cu o stare de liniste si bucurie.