Pilda părintelui Ilie Cleopa despre mânie: „Este mai rea decât Diavolul! Să te ferească Dumnezeu de ea”

Ilie Cleopa este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai României. Părintele este recunoscut pentru pildele și sfaturile pe care le oferea pelerinilor și credincioșilor. Una dintre temele pe care părintele Cleopa le-a interpretat a fost cea a treptelor maniei, preluată din scrierile Sfântului Ioan Scărarul.
„Mânia se împarte în trei feluri; este mania numită în limba greacă „holos”, care înseamnă «repede», când omul se mânie repede și tot repede îi trece. Asta nu este o manie periculoasă. Este ceea ce spune Duhul Sfânt în Psaltire: «Maniați-vă și nu greșiți», spune Ilie Cleopa. Duhovnicul spune că „holos” este o manie firească, chiar dumnezeiască, deoarece este sădită în sufletul omului.
„A greșit o dată, a cerut iertare, se împacă. Inima omului este împărțită în trei părți: partea manioasă, partea rațională și partea poftitoare. Această manie este dumnezeiască, căci din fire este sădită în sufletul omului, să se mânie asupra păcatului“.
A doua treaptă a maniei este numită de Cleopa „catos” sau „pizma” în limba română. „Acesta este un șarpe rău. Acesta, când a mușcat inima noastră, nu numai că ne mâniem, dar ținem mânie câte o săptămână, două, pe cel care ne-a făcut rău. Aceasta este grea“, spune părintele Cleopa despre al doilea grad al maniei omenești. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest fel de manie, duhovnicul de la Sihăstria oferă câteva exemple, dar și soluția de a depăși această stare.
A treia treaptă a mâniei, cea mai grea, spune duhovnicul de la Sihăstria, este denumită „zacos”, adică „zavistia”. Într-o traducere făcută de părintele Cleopa, „zacos” înseamnă că mania zace mult în sufletul omului. „Asta este mai rea decât dracul. Este un drac mai rău decât toți dracii, zavistia. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea manie! Dar de ce se cheamă „zacos”? Fiindcă zace mult în inima omului. Omul, când a ajuns în treapta a treia a maniei, nu ține manie numai două-trei zile sau o săptămână, ci ani de zile“, atrage atenția Cleopa. Duhovnicul spune că au fost oameni bolnavi de zavistie, care nici la moartea lor nu au avut puterea să-și ierte fratele. „Uite, cutare a murit și pe patul de moarte i-a cerut iertare față de nepoată și n-a vrut s-o ierte. Să ferească Dumnezeu! Acesta este balaurul „zacos” sau zavistia, și de acesta arată dumnezeiescul Ioan Gură de Aur că este mai rău decât satana, în Cuvânt la Saul și la David“.
Ilie Cleopa explică faptul că atunci când omul se tulbură de zavistie, fierea varsă venin în jurul inimii, partea cuvântătoare a sufletului fiind în inimă.

Lasă un comentariu