“Dorința de a trăi din belșug a condus omenirea în rătăcire.” – Erich Fromm

Marele psihanalist a descris problemele societății noastre în urmă cu 60 de ani, care au înflorit doar de-a lungul anilor.
În 1958, celebrul psihanalist Erich Fromm, în The Mike Wallace Interview, vorbea despre bolile societății și despre epoca consumului, despre motivul pentru care urâm munca și, în general, am uitat cum să iubim. Perioada de glorie a multor procese despre care a vorbit psihanalistul, de fapt, o vedem acum. Așadar, să vedem care sunt problemele societății pe care le-a descris Erich Fromm:
„Munca omului a devenit în mare parte lipsită de sens. Mulți oameni își urăsc locurile de muncă pentru că se simt prinși într-un lanț. Ei simt că își irosesc cea mai mare parte a vieții, energia lor, în lucruri care nu au niciun sens.”
„Toți suntem egali în sensul că nicio persoană nu ar trebui să fie un obiect pentru o altă persoană, dar fiecare persoană este un scop în sine. Astăzi vorbim mult despre egalitate, dar cred că majoritatea oamenilor o înțeleg ca fiind aceeași. Toți sunt la fel – și le este frică dacă nu sunt asemănători unul cu celălalt, nu sunt egali.”
„Dragostea a devenit o raritate pentru noi. Ne-am înconjurat de sentimentalism, ne complacem în iluziile iubirii, fără să trăim sentimente reale, profunde. Acest lucru se datorează faptului că avem de-a face constant cu lucruri și suntem preocupați de succes, bani, mijloace pentru atingerea obiectivelor.”
„Dorința de a trăi din belșug a dus omenirea în rătăcire. Am început să dominăm natura – producția de bunuri a devenit pentru noi un scop în sine, precum și acumularea nesfârșită de bunuri.”
„Cred că dacă întrebi astăzi ce consideră oamenii cu adevărat fericire, va fi un consum fără limite. Cred că dacă îi întrebi pe oameni ce este raiul și dacă vor fi sinceri, vor spune că este un supermarket mare cu lucruri noi în fiecare săptămână și destui bani pentru a cumpăra totul nou. Cred că pentru majoritatea oamenilor din ziua de azi, fericirea înseamnă a fi pentru totdeauna un copil îndestulat cu de toate.”
„Fericirea ar trebui să fie rezultatul unor conexiuni creative, autentice și profunde – înțelegere, receptivitate la tot ce este în viață – cu oamenii, cu natura. Fericirea nu exclude tristețea – dacă o persoană reacționează la viață, este uneori fericită și alteori tristă. Depinde la ce reacționează.”

 

Lasă un comentariu