Care este diferența dintre un om înțelept și un om prost?

Indiferent de comportamentul nostru și de cărțile pe care le citim, oamenii se împart în două categorii: cei înțelepți și cei proști. Desigur, nimeni nu și-ar dori să fie considerat că face parte din a doua categorie de oameni. Dar proștii nu sunt cei care nu posedă cunoștințe suficiente. Aceștia sunt oameni care pur și simplu se gândesc prea mult la lucruri la care nu ar trebui să se gândească și să le acorde importanță.
Se spune că a gândi prea mult este rău. Și este adevărat, pentru că atunci când gândești prea mult, făcându-ți planuri și imaginându-ți momente care nu s-au întâmplat încă, nu te vei simți bine din cauza a prea multă informație în mintea ta.
Există un proverb chinezesc vechi care este folosit până astăzi:
“Înțelept nu este cel care se gândește prea mult la lucruri mărețe, ci cel care NU se gândește la lucruri inutile și fără valoare.”
Acesta ne vorbește despre faptul că vei fi mai înțelept atunci când vei începe să te gândești mai puțin la lucrurile inutile pentru tine; despre faptul că vei deveni înțelept dacă încetezi să-ți terorizezi creierul cu idei stupide.
Ia aminte, că lucrurile fără valoare nu ar trebui să te preocupe deloc. Ești, în primul rând, o persoană înțeleaptă care nu permite ideilor să interfereze cu viața ta.
Încearcă măcar câteva zile să nu-ți faci griji în legătură cu unele lucruri și vei înțelege cât de ușor este de fapt să trăiești. Se dovedește că diferența dintre un om înțelept și un om prost este complet diferită și nu în stereotipul insuflat în noi că unul are “creier” și celălalt nu.

Lasă un comentariu