De ce timpul pare să treacă mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicația științifică a acestui fenomen

Timp de 4 ani, BBC a publicat un studiu științific interesant. Oamenii de știință au încercat să descopere unde din creierul nostru este regiunea responsabilă de percepția timpului. Și nu au ajuns la un răspuns cert. Cu toate acestea, sondajele lor asupra persoanelor de peste 35 de ani au arătat că, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai repede, să zicem, trece o oră de timp pentru el.
Mulți oameni între 40 și 50 de ani au remarcat că uneori nu au observat cum a trecut ziua sau săptămâna. Iar tinerii au susținut că în același timp reușesc să facă o mulțime de lucruri și să perceapă o zi sau o săptămână mult mai mult.
De ce timpul se accelerează pe parcursul vieții?
Una dintre versiunile pentru care se întâmplă acest lucru, oamenii de știință au numit cantitatea de hormonul fericirii dopamină din corpul uman. Cu cât îți place mai mult să faci ceva, cu atât timpul trece mai repede.
Se dovedește că adulții experimentează mai multă satisfacție din viață și, prin urmare, nu observă cum bate ceasul.
Pe de altă parte, acțiunile repetitive obișnuite creează un sentiment al curgerii rapide a timpului. Adică dacă faci ceva ce știi bine și nu trebuie să te încordezi, atunci nu observi cum trece timpul.
Psihologii de la Universitatea Duke au publicat o concluzie: de-a lungul anilor, creierul uman devine mai lent și nu mai poate procesa atât de multe informații ca la 18-20 de ani. Prin urmare, bătrânilor li se pare că tocmai au luat micul dejun și deja a venit seara.
De fapt, motivul este viteza creierului. Cu cât viteza creierului este mai mică – procesează mai puține evenimente și gânduri pe zi. Prin urmare, se pare că nu am făcut nimic, iar ziua a zburat.
Primele senzații că timpul zboară mai repede la o persoană apar la aproximativ 30 de ani. Cu toate acestea, vă puteți prelungi zilele în mod condiționat, învățând lucruri noi sau cunoscându-vă cu oameni noi.

 

Lasă un comentariu