12 semne evidente ca o persoană este narcisistă

Narcisistii au nevoie constanta de validare, doresc sa ii controleze pe ceilalti si au neaparata nevoie de satisfacerea nevoilor proprii.
1. Le place sa ii conduci pe ceilalti si sa le spui ce sa faca
In mod tipic, unui narcisist ii place sa fie intr-o pozitie de conducere, pentru ca ii poate domina pe ceilalti si isi poate satisface nevoia de confirmare constanta.
2. Le place sa fii in centrul atentiei
Narcisitii nu sunt buni in postura de calugari, dar pot fi actori fantastici.
3. Nu le place sa simtă emotii
Faptul ca iși arati emotiile in prezenta altei persoane arata ca pot fi atinsi emotional de prieteni sau familie, ceea ce îi face sa se simti vulnerabil. De aceea nu le place sa aibă emotii. Emotiile le ameninta autonomia perfecta. Daca admit ca au emotii, admit ca pot fi afectati de cineva.
4. Le place sa spună cuvinte urate despre oameni
In general atunci cand vorbesc despre ceilalti folosesc cuvinte urate: toti sunt prosti, urati, idioti, etc. De asemenea, poti avea tendinta de a folosi un limbaj sexual explicit.
5. In loc sa asculte, abia asteaptă sa vorbească
Narcisistii prefera conversatiile despre propria persoana, fac gesturi exagerate, vorbesc tare si nu prea sunt interesati cand ceilalti vorbesc.
6. Au tendinta sa isi insele partenerul
Narcisistii au tendinta de a-si insela partenerul daca stiu ca acesta le este devotat. De asemenea, vor incerca sa ii convinga pe ceilalti sa se angajeze in acte sexuale pe care ei insisi nu le-ar face.
7. Pe unii oameni ii pun pe piedestal
Logica este ca daca gasesc o persoana pe care o admir cu adevarat, in sinea lor speră ca ceva din perfectiunea acelei persoane se va asocia cu propria lor persoana.
8. Le place sa ii denigreze sau sa ii pună la punct pe ceilalti
Narcisistii ii pun la punct pe ceilalti in mod intentionat pentru a mentine o imagine pozitiva despre sine. Cautarea admiratiei este ca un drog pentru un narcisist. Pe termen lung, poti avea dificultati daca ceilalti nu îi admira atat cat ar vrea, astfel ca vor cauta noi cunostinte, care sa indeplineasca acest rol.
Relatiile lor sunt destul de vagi si au putine persoane (sau nici una) pe care sa le considere cu adevarat prieteni
9. Parintii tai te-au adorat si te-au ignorat
In general combinatia de rejectare si admiratie excesiva din partea parintilor duce la narcisism. Inconsistenta atitudinii parintilor face ca narcisistul sa caute in mod constant ceva care sa-i sustina eul.
10. Caută prieteni care sa îi puna intr-o lumina buna sau de la care pot obtine anumite avantaje
In general isi alegi prieteni cu statut social inalt, astfel incat sa simtă ca prin ei iși cresc valoarea.
11. Daca nu sunt grandomani, atunci sunt introvertiti, hipersensibili, defensivi si anxiosi
Exista doua fete ale narcisismului: la un pol sunt cei super-agresivi, iar la celalalt cei introvertiti si hipersensibili. In ambele variante insa narcisistul este arogant si dispretuitor, avand tendinta de a nu lua in considerare dorintele si nevoile altora.
12. Trebuie sa detină controlul cu orice pret
Daca nu detin controlul, se simt vulnerabili si dependenti. S-ar putea sa fie nevoie sa ceaăi ceea ce iși doresc, iar ceilalti s-ar putea sa nu vrea sa le indeplineasca dorintele, asa ca mai bine nu riscă nimic. De aceea, daca nu controlează situatia, se infurie.

 

Lasă un comentariu