12 comportamente care dezvăluie că o persoană te manipulează emoțional

Nu lăsați manipularea emoțională să vă întunece judecata.
Manipularea emoțională, o forță insidioasă care pândește în cadrul relațiilor, poate provoca pagube profunde asupra indivizilor, lăsându-i afectați emoțional și vulnerabili. Daca vezi aceste semne de manipulare in viata ta, este timpul sa iei atitudine si sa crezi in tine pentru cine esti, sau pur si simplu vei fi plimbat tot timpul si nu vei mai fi nimic poate face pentru a opri partenerul sa va foloseasca sau sa va manipuleze.
1. Te simti adesea anxios/oasă
Este posibil sa te simti anxios de fiecare data cand partenerul tau vrea sa-ti ceara o favoare. Te temi ca iti pot cere ceva ce nu poti face si totusi stii ca nu le poti refuza cererea lor.
2. Incepi sa te urasti
Te urasti pentru ca esti atat de slab/ă. Iti dai seama ca partenerul tau te foloseste sau profita de bunatatea si generozitatea ta, dar esti prea timid/ă sa-i spui asta in fata.
3. Nu poti spune „nu”
Pur si simplu nu le poti spune nu. Doar gandul de a le refuza sau de a spune nu pare o idee nebuneasca si te simti neputincios/oasă si slabă de fiecare data cand incerci sa o spui.
4. Iti justifici actiunile
Unul dintre semnele manipularii este ca incerci sa rationezi cu tine insuti si sa justifici ca nu esti manipulat/ă. In schimb, incerci sa te convingi ca tu esti cel/cea care vrei sa faci favoarea partenerului tau.
5. Iti spui ca esti un partener rau
Te simti ca un partener rau pentru ca ti-ai refuzat partenerul, indiferent de ce ti-ar cere. In adancul sufletului stii ca nu te inseli, dar manipularea lor te face sa ghiciti totul si sa va simtiti prost.
6. Asteptarile lor cresc
Partenerul tau asteapta intotdeauna mai mult de la tine. Indiferent ce faci sau cat de mult faci, ei se comporta ca si cum ar fi fericiti si multumiti de modurile tale de daruire, dar ei cer mereu mai mult.
7. Intotdeauna trebuie sa te explici
Pur si simplu nu poti spune un simplu „nu” si taci. In schimb, ai o nevoie profunda de a te explica pe tine si actiunile tale de fiecare data, tuturor.
8. Esti convins/ă ca e vina ta
Va invinovatiti ca nu sunteti un partener bun. Te simti vinovat ca esti inactiv si relaxat atunci cand ai putea face ceva pentru a-ti multumi partenerul sau pentru a-l face fericiti. Acesta este unul dintre marile semne de manipulare de care s-ar putea sa-ti lipseasca.
9. Pur si simplu nu poti minti
Pur si simplu nu poti sa-ti minti partenerul sau pe altcineva care te manipuleaza, chiar daca stii ca nu vei fi prins niciodata. Este aproape imposibil pentru tine sa-i spui partenerului tau ca esti ocupat sau ca esti prea ocupat ca sa faci ceva pentru el.
10. Te invinuiesc pentru actiunile altora sau ale lor
Partenerul tau se enerveaza din senin? Sau gresesti si revii spunand ca daca nu i-ai suparat nu ar fi facut-o niciodata? Acesta este un semn clar de manipulare emotionala majora. Iti folosesc actiunile pentru a scapa de ceva ce au gresit. In termeni mai simpli, ei te fac vinovat sa-i ierti cand de fapt nu ai gresit cu nimic.
11. Ei te conving ca te inseli
Manipulatorii se mentin adesea la un nivel superior. Desi nesiguri in secret, ies ca si cum ar fi mai destepti decat tine. Unul dintre cele mai mari semne de manipulare intr-o relatie este ca ei rasucesc povestea, isi pun scuze exagerate pentru a-si justifica comportamentul si nu vor renunta pana cand nu recunosti ca ai gresit.
12. Te impiedica sa-ti vezi familia sau prietenii
Oamenii care controleaza isi pierd puterea atunci cand ai alti oameni in viata ta de zi cu zi. Acest lucru se datoreaza faptului ca prietenii si familia tai au cel mai bun interes in suflet, iar aceasta persoana nu. Daca ai incredere in prieteni, ei ti-ar putea deschide ochii asupra acestui comportament de control. O persoana manipulatoare nu poate avea asta. Vor face tot ce le sta in putinta pentru a va impiedica sa va faceti planuri sau sa petreceti timp cu cei mai apropiati.

 

Lasă un comentariu