Cele 3 tipuri diferite de stres și modul în care fiecare ne poate afecta sănătatea

Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică. Este răspunsul normal al corpului nostru la presiune, schimbare sau alți factori de stres. Deși este normal să trăim stresul, există momente când acesta apare prea frecvent și reprezintă o amenințare pentru sănătatea noastră.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), există trei tipuri diferite de stres și fiecare poate afecta corpul nostru. Ei includ:
1. Stresul acut
Ne confruntăm cu stresul acut de mai multe ori în fiecare zi. Poate apărea atunci când există o provocare, o amenințare percepută sau când se întâmplă ceva neașteptat – exemplele includ: ținerea unui discurs, cearta cu soțul/soția, rămânerea blocată în trafic sau obținerea unei amenzi de viteză. Simptomele stresului acut se dezvoltă rapid și nu durează mult. Unii oameni pot prezenta iritabilitate, anxietate, transpirație, dureri de cap, dureri de stomac sau bătăi rapide ale inimii.
2. Stresul acut episodic
Acest lucru apare atunci când ne confruntăm frecvent cu stres acut și se poate dezvolta ca urmare a asumării unei responsabilități prea mari sau a suprasolicitarii. Personalitățile de tip „A” sau persoanele care își fac griji în mod constant sunt mai predispuse să experimenteze acest tip de stres. Simptomele stresului acut episodic sunt similare cu cele ale stresului acut; cu toate acestea, ele apar mai des și se acumulează. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, simptomele pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi depresia clinică sau bolile de inimă.
3. Stresul cronic
APA definește stresul cronic ca stres care este constant și persistă pe o perioadă lungă de timp. Este cel mai dăunător tip de stres pentru sănătatea noastră generală. Stresul cronic poate fi cauzat de sărăcie, abuz de orice fel, un mediu de lucru sărac, o căsătorie sau o familie disfuncțională sau abuzul de substanțe. Simptomele stresului cronic pot deveni copleșitoare sau debilitante. Unele persoane pot prezenta oboseală, modificări ale apetitului, dificultăți de somn, dureri de cap sau dificultăți de concentrare. Stresul cronic lăsat netratat pentru o perioadă lungă de timp poate avea consecințe grave și poate duce la probleme de sănătate precum insomnie, obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet.

Lasă un comentariu