„Draga mea, nimeni nu-ți este dator cu nimic” – scrisoarea unui tată pentru fiica lui citită de milioane de oameni

Draga mea,
Acum, de Crăciun, am și eu o problemă comună: ce cadou aș putea să-ți cumpăr. Știu că te bucuri de cărți, jocuri, rochii. Dar eu sunt foarte egoist. Vreau să-ți ofer ceva ce va rămâne cu tine mai mult de câteva zile sau chiar ani.
Vreau să-ți ofer ceva care să-ți amintească de mine la fiecare Crăciun. Și cred că am găsit cadoul potrivit. Îți voi dezvălui un adevăr, pe care l-am aflat după mulți ani. Dacă îl vei înțelege acum, vei avea o viață bogată și vei putea evita multe probleme.
Așadar: nimeni nu-ți este dator cu nimic.
Asta înseamnă că nimeni nu va trăi pentru tine, copilul meu. Fiecare persoană trăiește pentru sine. Singurul lucru pe care îl poate simți este propria sa fericire.
Dacă vei înțelege că nimeni nu este dator să te facă fericită, nu vei mai avea așteptări inutile.
Aceasta înseamnă că nimeni nu este obligat să te iubească. Dacă cineva te iubește, înseamnă că ai ceva special care îl face fericit. Află despre ce este vorba și încearcă să te perfecționezi și vei fi iubită și mai mult.
Când oamenii fac ceva pentru tine, o fac doar pentru că vor. Pentru că ești importantă pentru ei și vor să-ți trezească admirația.
Dar nu pentru că îți sunt datori.
Dacă prietenii tăi vor să fie cu tine, nu este din datorie.
Nimeni nu este dator să te respecte . Și unii oameni nu vor fi buni cu tine. Dar atunci când vei înțelege că nimeni nu este obligat să se comporte bine cu tine și chiar vei descoperi persoane care se vor comporta rău, vei învăța să le eviți.
Pentru că nici tu nu le datorezi nimic.
Încă o dată. Ia aminte: nimeni nu-ți datorează nimic. Ar trebui să fii bună pentru tine în primul rând. Dacă vei reuși, oamenii vor tinde spre tine, își vor dori să te susțină și să-și împărtășească gândurile cu tine. Alții oameni nu vor dori să-ți fie alături, dar nu va fi din cauza ta.
Dacă vei avea parte de asemenea experiență, ai grijă să-ți alegi relațiile care te interesează anume pe tine. Nu-ți asuma probleme străine.
Atunci când vei înțelege că respectul și dragostea celor din jur trebuie să fie meritate, nu vei aștepta lucruri imposibile și nu vei fi dezamăgită. Oamenii nu sunt datori să-ți dezvălui nici gândurile, nici emoțiile proprii. Dacă o fac, înseamnă că ai meritat. Te poți mândri cu dragostea pe care o primești, respectul prietenilor tăi și cu tot ce ai câștigat până acum. Nu accepta aceste lucruri ca pe niște datorii, pentru că astfel ai putea pierde tot ceea ce ai. Nu-ți aparțin, trebuie să le meriți.
Când am înțeles că nimeni nu-mi datorează nimic, am simțit o mare ușurare, de parcă mi-ar fi căzut o piatră de pe umeri. Până atunci nu știam despre acest lucru și făceam eforturi fizice și emoționale supraomenești, fără a obține ceea ce-mi doream. Dar, în realitate, nimeni nu este dator să mă respecte, să-mi fie prieten și să fie politicos cu mine. Și în momentul în care mi-am dat seama de acest lucru, am început să am mult mai multă satisfacție de la relația mea cu cei din jur. M-am concentrat pe oamenii care voiau să facă ceea de ce aveam nevoie.
Acest adevăr îmi amintește mereu că pot obține ceea ce-mi doresc doar dacă voi reuși să pătrund în universul acelei persoane, să înțeleg ce simte, ce este important pentru ea, ce-ți dorește. Doar atunci pot înțelege dacă am sau nu nevoie de acea persoană.
Nu este atât de ușor să expun într-o singură scrisoare ceea ce am reușit să înțeleg în atâția ani. Dar cred că dacă vei reciti această scrisoare la fiecare Crăciun, sensul ei îți va deveni din ce în ce mai clar.
Nimeni nu-ți datorează nimic!

 

Lasă un comentariu